O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Noć šišmiša - bila 30. kolovoza

1/1
Noć šišmiša - bila 30. kolovoza
Noć šišmiša - bila 30. kolovoza
Objavljeno: 06-09-2019

BARAĆEVE ŠPILJE - Međunarodna noć šišmiša u Baraćevim špiljama održana je 30. kolovoza. U sklopu bogatog programa posjetitelji su mogli uživati u noćnim obilascima špilje, uživati u akrobatskim nastupima i performansu na štulama, pridružiti se glazbenicima na radionici bubnjanja te uživati u impresivnim fotografijama Borisa Krstinića, koji je objektivom ulovio mnoštvo ovih noćnih letača. 

Djeca su se u sklopu umjetničko edukativne radionice upoznala s velikim i malim potkovnjakom, šišmišima koji obitavaju u Baraćevim špiljama, a glavni su junaci slikovnice stihovnice koja je ove godine izašla iz tiska u izdanju ove javne ustanove. Tako je malim posjetiteljima za ovu noć šišmiša darovan lijep i edukativan materijal kojim se potiče dječje zanimanje za prirodu i zaštitu okoliša.

Edukativnu radionicu vodili su članovi udruge Bioteka, a umjetnički dio samostalna umjetnica Zrinka Ostović, koja potpisuje vesele ilustracije slikovnice, bojanke i zabavnih panela Baraćevih špilja. 

Na najzanimljiviji mogući način, kroz sudjelovanje djece u bojanju, čitanju i igranju, predstavljen je tako prvi edukativni set Šišmiši potkovnjaci koji sadrži stihovnicu slikovnicu i bojanku mozgalicu.

Stihove je napisala Sanja Beraković, a dizajn ovog zanimljivog seta načinjenog kao mala špilja potpisuje Valentina Dominić, sve članice kreativne agencije Smak.

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša. U Hrvatskoj postoji trideset i pet vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene. Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava - bitna su karika u prirodnom obnavljanju šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca, te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša.  

Z.O.

Podijeli novost na društvenim mrežama!