O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Velebit iznova iznenađuje - nova vrsta gljive

1/1
Velebit iznova iznenađuje - nova vrsta gljive
Velebit iznova iznenađuje - nova vrsta gljive
Objavljeno: 07-06-2019

KRASNO - Opisan je novi rod i nova vrsta gljive s područja Velebita. Nakon provedenih mikroskopskih i molekularnih analiza pronađena gljiva svrstana je u porodicu Lachnaceae (hrv. blijedočaške), u posebnu filogenetsku liniju, što je zahtijevalo opisivanje i novog roda za znanost.

S obzirom da sva tri poznata nalaza ove vrste potječu s Velebita, novi rod je nazvan Velebitea (hrv. velebitka), a nova vrsta Velebitea chrysotexta (hrv. žutomesna velebitka).

Prema dosadašnjim spoznajama, ova vrsta svoje stanište pronalazi isključivo u subalpskoj zoni u šumama s bukvom. Živi kao razlagač protrulih ostataka bukve ukopanih u duboki listinac, u prašumskim staništima. Plodišta imaju kratki stručak, visine su 2.5-3 mm, širine 1-3 mm, i pojavljuju se tijekom proljeća. U prvim fazama razvoja plodišta su krem bijele boje, a kasnije postaju žućkasta.

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit ova je vrsta pronađena na području Hajdučkih kukova, a na južnom Velebitu zabilježena je na području Javornik, unutar Nacionalnog parka Paklenica.

NPSV/M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!