O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

HRVATSKA JE DRUGA NAJBOLJA ŠPORTSKA NACIJA NA SVIJETU!

1/1
HRVATSKA JE DRUGA NAJBOLJA ŠPORTSKA NACIJA NA SVIJETU!
HRVATSKA JE DRUGA NAJBOLJA ŠPORTSKA NACIJA NA SVIJETU!
Objavljeno: 02-01-2019

Svake godine portal GSN na temelju statističke analize odabire najuspješniju sportsku naciju svijeta. Metoda mjerenja je zapravo jednostavna, države su podijeljene u dvije grupe. U jednoj se gleda ukupan broj ostvarenih priznanja sportskih timova i individualaca, a u drugoj se uspjeh mjeri na temelju broja stanovnika te države, dakle ‘per capita’.

Hrvatska se na popisu GSN-a našla na drugom mjestu, dok je prvo mjesto pripalo, vjerovali ili ne, Norveškoj. Norvežani su ovu prestižnu tituli osvojili drugi put za redom, a u posljednjih su deset godina gotovo svake godine završavali na prva tri mjesta.

Za Hrvatsku, 2018. godina bila je jedna od najvećih u povijesti, ali niti to nije bilo dovoljno za preuzimanje prvog mjesta jer zaostatak je pozamašan, čak 594 boda. Norveška broji 5.2 milijuna stanovnika i 11. je po uspješnosti na svijetu prema GSN-ovu modelu. Najbolji su u snježnim i ledenim sportovima, a svoj uspjeh 2018. godine temelje na čak 18 različitih sportova.

Hrvatska je dospjela tako visoko na temelju odličnih rezultata u deset sportova, a 63.4 posto bodova dolazi od uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji ovoga ljeta. Bila je to godina najvećeg momčadskog uspjeha za Hrvatsku od samostalnosti.

Iza Hrvatske su se zaredale ogromne sportske nacije koje broje puno više stanovnika kao i registriranih sportaša. U top 10 ugurali su se još i Švicarska, Švedska, Srbija, Novi Zeland, Slovenija, Nizozemska, Belgija i Austrija.

Ukupno gledajući, najuspješnija sportska nacija na svijetu 2018. godine, bio je SAD, a iza njih su Francuska, Rusija, Japan, Njemačka, Kina, Velika Britanija, Italija, Nizozemska i Kanada.

Dnevno.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!