O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Stop prometnima nesrećama – odgovornost zajednice

1/1
Stop prometnima nesrećama – odgovornost zajednice
Stop prometnima nesrećama – odgovornost zajednice
Objavljeno: 30-12-2018

GOSPIĆ - Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2. ožujka 2010. godine proglasila „Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa“, a glavni cilj je smanjivanje broja žrtava na cestama za 50 posto do 2020. godine.  Temeljem Akcijskog programa Europske komisije, te sukladno odredbama i smjernicama Moskovske deklaracije iz 2009. godine i Deklaracije Ujedinjenih naroda 62/244 iz ožujka 2010. godine, Republika Hrvatska donijela je Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2011. do 2020. godine. 

Navedeni cilj moguće je postići samo zajedničkim i koordiniranim radom cijele zajednice, tj. planiranjem i kontinuirani radom različitih državnih tijela i institucija,  lokalnih vlasti, različitih udruga i agencija, medija, pa i samih građana. Stoga je u četvrtak u Policijskoj upravi ličko-senjskoj održan okrugli stol pod nazivom Stop prometnima nesrećama – odgovornost zajednice. Okruglom stolu prisustvovali su uz rukovoditelje policijske uprave i načelnike policijskih postaja, predstavnik Ličko-senjske županije, Grada Gospića, općina Karlobag i Plitvička Jezera, Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, Hrvatskih autocesta, Auto klubova Otočac i Senj, Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije i autoškola. 

Načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan pozdravnim riječima otvorio je okrugli stol, a potom je zamjenik načelnika policijske uprave Mladen Kranjčević upoznao prisutne s glavnim ciljem, dok je voditelj Službe policije Josip Dujmović nešto detaljnije govorio o Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, te o mjerama koje treba provoditi da bi se postigli ciljevi. Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Nikola Karić analizirao je prometne nesreće u razdoblju od 2006. godine do danas, te je tako na području Policijske uprave ličko-senjske 2010. godine smrtno stradalo u prometu 16 osoba, 2011. godine 15 osoba, 2012. godine 31 osoba, 2013. godine 14 osoba, 2014. godine 8 osoba, 2015. godine 12 osoba, 2016. godine 11 osoba, 2017. godine 17 osoba i 13 osoba u 2018. godini, te je vidljivo da ciljevi Nacionalnog programa ne će biti ispunjeni u potpunosti, odnosno da će smanjenje smrtnog stradavanja osoba u prometu biti manje od planiranih 50 posto. 

Prisutnima su prikazani preventivni video spotovi Ceste mogu imati tužnu priču i Čarobni trik s mobitelom, nakon čega su se svi sudionici uključili u razgovor, kojom prilikom su naveli što oni kao partneri mogu poduzeti u 2019. godini a sve s ciljem smanjivanja smrtno stradalih u prometu, dok je policija naglasila da će i dalje kroz preventivno i represivno djelovanje na četiri uzročnika prometnih nesreća (brzina, alkohol, pojas i distrakcija) pokušati djelovati u cilju promjene svijesti vozača.

PU ličko-senjska

Podijeli novost na društvenim mrežama!