O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Velika hidrodinamika u velebitskima pećinskim sustavima

1/1
Velika hidrodinamika u velebitskima pećinskim sustavima
Velika hidrodinamika u velebitskima pećinskim sustavima
Objavljeno: 29-12-2018

KRASNO - Nova znanstvena otkrića u najdubljoj jami Hrvatske u NP Sjeverni Velebit: u 42 sata voda se diže preko 100 metara!

Od otkrića tri preko tisuću metara dubokih jama u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit istraživači postavljaju niz uzbudljivih znanstvenih pitanja o tome kako je došlo do njihova formiranja u kontekstu intrigantne površinske i podzemne geologije, kako funkcioniraju eko sustavi u kojima životinje žive duboko ispod površine zemlje te pitanja odnosa klimatskih promjena i leda koji se više stoljeća zadržava u jamama.

Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, speleologa i znanstvenika dolazi se do novih znanstvenih spoznaja koje često iznenade i same istraživače i pobuđuju interes svjetske znanstvene zajednice.

U radu koji je u prosincu 2018. objavljen u cijenjenomu međunarodnom znanstvenom časopisu Hydrological Processes predstavljen je dio rezultata višegodišnjih znanstvenih istraživanja u našemu najdubljem jamskom sustavu Lukina jama - Trojama (-1431m). Istraživana je vrlo složena dinamika vode i zraka u tom dubokom krškom sustavu koja pored ostalog omogućuje pojavu leda do dubine i od preko 500 m. U sifonu na dnu jame izmjereno je podizanje razine vode za preko 100 metara visinske razlike u samo 42 sata!

Ovi rezultati predstavljaju doprinos upravljanju i zaštiti hrvatskog krša koji je izuzetno vrijedan iz aspekta georaznolikosti, bioraznolikosti te voda koje se većinom nalaze u njegovu podzemlju. Ovime će se nadopuniti bogati sadržaj u Kući Velebita u Krasnu, gdje se posjetitelji mogu liftom voziti kroz Lukinu jamu i upoznati s brojnim rezultatima speleoloških i znanstvenih istraživanja u NP Sjeverni Velebit.

D. Paar

Podijeli novost na društvenim mrežama!