O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Povodom dana protiv nasilja nad ženama

1/1
Povodom dana protiv nasilja nad ženama
Povodom dana protiv nasilja nad ženama
Objavljeno: 23-11-2018

GOSPIĆ - Policijska uprava ličko-senjska u suradnji s predstavnicima Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Centra za socijalnu skrb Gospić, obilježila je danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, i to tako da su građanima dijeljeni promotivni materijali i crni baloni kako bi što više senzibilizirali javnost, osvijestili građane o ovom problemu, te stvorili javno mnijenje koje beskompromisno osuđuje svaki oblik zlostavljanja žena. 

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola. Počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug (partner) žrtve. 

Na području Policijske uprave ličko-senjske tijekom prvih 10 mjeseci ove godine evidentirano je 140 prekršaja nasilja u obitelji, što predstavlja smanjenje za 5 prekršaja ili za 3,44%u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj navedenih prekršaja evidentiran je na području Policijske postaje Gospić (61), zatim na području Policijske postaje Otočac (29), te na području PGP Korenica (16). 

Kada govorimo o dobnoj skupini počinitelja, ali i oštećenih osoba, odnosno žrtava to su najčešće osobe u dobi od 31 do 50 godina, a kada govorimo o srodničkom odnosu žrtve i počinitelja, obiteljskim nasiljem su najčešće oštećene supruge od strane svojih sadašnjih bračnih partnera.

Navedena kaznena djela počinjena su na štetu osoba ženskog spola, dok se u jednom kaznenom djelu pojavljuje u svojstvu oštećene osobe i osoba muškog spola.

PU ličko-senjska

Podijeli novost na društvenim mrežama!