O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Žene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanja

1/12
Žene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanja
Žene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanjaŽene, Senjkinje, humanitarke: Mrva sriće iz Senja uskoro slavi 10. godišnjicu postojanja
Objavljeno: 28-08-2018

2002. godine skupina vrijednih i kreativnih žena počela je stvarati ručne radove u okviru likovne radionice pri Caritasu senjske Župe. Pridružilo im se nekoliko roditelja tadašnjih budućih krizmanika, koji su sa svojom djecom posjećivali radionicu i također stvarali uratke. Uratke su uskoro prigodno prodavali za Božić i Uskrs, a prihod darivali potrebitima iz svoje generacije.

 

OD POČETAKA DO DANAS – SRCEM I DUŠOM ZA DRUGOGA

Bio je to zlatan početak onoga što će se uskoro pretvoriti u predanu humanitarnu i kreativnu djelatnost senjske Duhovne udruge Mrva sriće. 2009. godine gospođa Marija Knifić, sadašnja predsjednica Udruge, a tada jedna od majki krizmanika, odlučila je uz podršku drugih zainteresiranih kreativnih žena registrirati radinost i tako je nastala Duhovna udruga Mrva sriće Senj. Ime je bilo sasvim prirodan slijed rada i suradnje sa senjskom Župom te je u nazivu zadržana ta spona s duhovnošću. Danas Udruga broji 18 stalnih članova, ali smisao i predanost radu ne valja svesti samo na brojke – brojni su oni koji pomažu u prikupljanju materijala za rad ili u prijevozu, dostavi te na taj način sudjeluju u humanitarnom poslanju naših senjskih Mrvica, kako ih od milja zovemo.

Cilj Udruge sasvim je jasan iz svega dosad navedenoga – Mrvice pomažu potrebitima u svojoj župskoj i lokalnoj zajednici, u čiju svrhu izrađuju suvenire, aranžmane, čestitke, prigodne poklone, a sve to od prirodnih materijala koje same skupljaju u brojnim šetnjama prirodom senjske okolice. Mrva sriće prepoznatljivo prati sve gradske i županijske akcije te svoje radove izrađuje u skladu s temom, naglašava predsjednica Knifić. Tako već tradicionalno sudjeluju na manifestacijama Expo Senj, Uskočki dani, Jesen u Lici, Festivalu od rožicov, Potok sriće i Uskrsni doručak. Tu su također i prigodne prodajne izložbe u povodu velikih i važnih blagdana – Dani kruha, Sveti Nikola, Božić i Uskrs, kada izlaze na ulice grada i u druženju sa svojim sugrađanima izlažu i prodaju raznovrsne prigodne poklone. Cijene dobrovoljne priloge i prilog od srca – koliko je tko u mogućnosti. Zauzvrat kupac dobiva prekrasne ručne radove i veliki osmijeh jer naše Mrvice slove kao simpatične i pristupačne, kao one koje svoje srce nose na dlanu.

 

KONCERTI, TOMBOLE, MAŠKARANI HUMANITARNI TURNIRI, RADNE AKCIJE – SVE UZ DOBRU VOLJU

Neumorne su senjske Mrvice i kada treba krenuti u akcije velikih razmjera. Tako su 2009. godine organizirale humanitaran koncert „Zvona moga grada“ za obnovu zvonika Katedrale. 2011. ponovile su sličnu humanitarnu akciju, ovaj put organizacijom maškaranog turnira u nogometu u sklopu 353. Senjskog zimskog karnevala. Da osjećaju duh Grada i vremena, pokazale su i 2013. kada su organizirale koncert i prigodnu tombolu za obnovu krova Župnog ureda u Senju. 

Mrva sriće nije usamljena u svojim humanitarnim i plemenitim nastojanjima jer su uz njih Senjkinje i Senjani, njihovi najvjerniji kupci i pomagači u plemenitu cilju pomaganja drugome.

Zato se  Mrvice redovito i provesele i počaste sa svojim sugrađanima. Već nekoliko godina tradicionalno u suradnji s Lovačkom udrugom Jarebica Senj uspješno organiziraju predblagdanska druženja humanitarnog karaktera uz dobro vino, domaći gulaš i neizostavnu dobru glazbu. Članice Udruge rado se odazivaju i na akcije čišćenje, pa su tako 2016. sudjelovale u čišćenju divljih deponija u povodu Dana grada zajedno sa svojim sugrađanima. Elana im nije nedostajalo ni u vrijeme adventa 2016. godine kada su od srca svojim sugrađanima poklonile veliki adventski vijenac ispred senjske Katedrale. U šali znaju kazati kako su vježbale izrađujući malene stolne vijence da bi na koncu svoje umijeće pokazale i na onom velikom koji je uveseljavao najmlađe i one starije u najljepšem dobu godine.

MRVICA ŽIVOTNIH LJEPOTA  ZA MRVU SRIĆU

Nesebična nastojanja, velikodušni rad i zalaganje prepoznala je šira lokalna zajednica pa je Duhovna udruga Mrva sriće Senj dobila nagradu Grada Senja za dugogodišnji rad i brigu za potrebite u župi i gradu u kategoriji nagrada ustanovama i pojedincima za izniman doprinos na različitim poljima.  Senjske vrijedne Mrvice i dalje prolaze zapaženo, pa su tako u travnju ove godine gostovale i u HRT-ovoj emisiji „Pozitivno“. Ima li boljeg naziva za emisiju u kojoj Mrva sriće predstavlja svoj dugogodišnji rad, plemenita nastojanja, neumornu volju i želju – pozitivno, predano i svim srcem.

Članicama Mrve sriće želimo još puno uspješnih i vrijednih godina, puno plodonosnog rada i pomaganja u nesebičnom davanju sebe za svojeg bližnjeg u svojoj zajednici, a  zajedno ćemo dočekati i veliku 10. obljetnicu rada u 2019. godini. Bogatu galeriju radova možete pogledati na Facebook stranici Mrve sriće Senj (@Mrva sriće Senj) jer članice s puno ljubavi osvježavaju svoje albume. 

Složit ćemo se na kraju da je zapravo u svemu potrebna mrvica ljubavi, vremena i volje – potrebna i dovoljna za osmjehe na licima, zahvalnost i radost – mrva svega za mrvu sriće.

Ana Vukelić, prof.

(Foto: arhiv Duhovne udruge Mrva sriće Senj)

Podijeli novost na društvenim mrežama!