O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta

1/4
Obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta
Obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta Obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta Obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta Obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta
Objavljeno: 06-02-2018

I ove godine Gradska knjižnica Senj i Srednja škola Pavla Ritera Vitezovića Senj organizirali su edukativni sat za gimnazijalce povodom međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta. 

-Dan sjećanja na holokaust obilježava se diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na obrazovanju mladih generacija. Iz tog razloga smo i mi danas tu. Želimo da mladi kroz razne vidove umjetnosti i edukacije saznaju što se u prošlosti događalo. Na ovaj Dan odajemo počast žrtvama rata i naglašavamo da su holokaust kao i svaka vrsta genocida posljedica mržnje, netolerancije i ekstremizma. Zato nove generacije moramo odgajati kao građane koji žive u demokraciji i toleranciji i prihvaćaju sve ljude bez obzira na dob, spol, vjeru, boju kože i uvjerenje. Na taj način sprječavamo novi holokaust i stvaramo bolji, ljepši svijet, rekla je uvodno ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić koja je u nastavku učenicima predstavila literaturu koja na beletristički, emotivan način pristupa ovoj tematici. 

Ovakva obilježavanja nemaju za cilj opteretiti mlade poviješću, nego ih osvijestiti o posljedicama rata i senzibilizirati za žrtve rata. Uz učenje iz udžbenika i knjiga koje dokumentarno obrađuju ovu temu, treba temu holokausta sagledati i s one ljudske, osjećajne strane. Na taj način mladi razvijaju empatiju za žrtve rata uz želju za mirom, uz želju da se žrtva nikad ne zaboravi, ali i da se ovakvo zlo nikad više ne ponovi. U emocionalnom pristupu važnu ulogu ima umjetnost. Fotografija, film, glazba, beletristika progovaraju o ovoj temi upravo na onaj najsenzibilniji način. Iz toga razloga odlučili smo s gimnazijalcima pogledati povijesnu dramu „Pijanist“ Romana Polanskog iz 2002. godine s Adrienom Brodyjem u glavnoj ulozi, snimljenu prema istoimenoj autobiografiji židovsko-poljskog glazbenika Wladyslawa Szpilmana. 

Profesor povijesti Silvije Šojat dao je povijesni kontekst u koji je film smješten, a knjižničarka Prpić Rogić mladima je iznijela osnovne podatke vezane za ovo nagrađivano filmsko remek-djelo naglasivši simboliku pojedinih scena te istaknuvši važnost i vrijednost ovog filma koji je nastao prema istinitom događaju.

Iako traje gotovo 3 sata, učenici su bez daha odgledali film te su njime bili vidno ganuti. Tijekom i nakon filma učenici su iznosili svoje dojmove zaključivši da je film sjajan, ali i vrlo potresan, no svakako vrijedan gledanja i pažnje.

Hvala prof. Šojatu i gimnazijalcima na uvijek dobroj suradnji, a hvala i našoj srednjoj školi što je Knjižnicu ove godine ugostila u svojim prostorima.

GK Senj / ZPH

Podijeli novost na društvenim mrežama!