O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kostelić: Lička strana Velebita je poetska

1/3
Kostelić: Lička strana Velebita je poetska
Kostelić: Lička strana Velebita je poetskaKostelić: Lička strana Velebita je poetskaKostelić: Lička strana Velebita je poetska
Objavljeno: 01-02-2018

Najtrofejniji hrvatski skijaš Ivica Kostelić nakon avanture na Velebitu spustio se u Gospić na prijem kod župana ličko-senjskog Darka Milinovića kako bi prenio svoje dojmove s ličke planine na kojoj je s Oružanim snagama Hrvatske vojske proveo pet dana i propješačio 110 kilometara.

U uvodnom dijelu Milinović je kazao kako mu je zadovoljstvo što imamo čast podružiti se s Ivicom Kostelićem te mu čestitao na svim uspjesima u karijeri i na promociji Hrvatske i što je time još jednom pokazao ljubavi prema domovini.

- Mi smo na Velebitu pokušali postići nešto za što sam relativno siguran da nije ostvareno prije, a to je da prijeđemo Velebit od Vratnika do Paklenice bez opskrbe i bez služenja planinarskim skloništima i da to bude u zimi. Termin smo odabrali još u studenome  i imali sreće da je ovako proljetno vrijeme, mislili smo da će biti zimsko prečanje, ali je ispalo proljetno. Meni bi bilo draže da smo više vremena proveli na skijama na kojima smo išli samo od Zavižana do Alana, kojih 18 kilometara, mislim da bi nam tako bilo mnogo lakše jer se na skijama brže napreduje. Zato je i prečanje bilo malo teže jer smo morali nositi opremu i za pješačenje i skije i zato je posebno prvi dan bilo jako teško, a dečki su imali puno težu opremu od mene, kazao je Kostelić opisujući svoju Velebitsku avanturu.

Na Baškim Oštarijama smo ostavili skije jer smo znali da pred nama više nema snijega, a pred nama je bio jako težak teren i onda smo jako brzo napredovali posebno jer smo znali da nas čeka kišovito vrijeme i zadnji smo dan napravili 50 kilometara. Taj velebitski planinarski put prelazi mnogo ljudi godišnje, imali smo hrane za osam dana no uvjeti su bili lakši pa smo završili za pet dana, ispunili smo cilj i zadovoljni smo. Prvi put sam prošao Velebit i bilo mi je jako dobro da sam to spojio s Oružanim snagama i vojska je cijelo planiranje preuzela na sebe što je meni jako važno jer ne poznajem teren, kazao je.

Ivica, koji je nakon skijaške karijere krenuo u neke druge avanture, počevši s pješačenjem preko Grenlanda gdje su najniže temperature dosezale i minus 35 stupnjeva, oduševljen je ljepotom Velebita. 

- Priroda je zadivljujuća, južni Velebit i sjeverni kao dva različita planinska lanca. Južni je lijep i pitoreskan, sjeverni Velebit i šume, nešto ima specifično, poetsko, lijepa su brda i šume, a južni Velebit je divlji, težak , razveden teren, opisao je Kostelić.

Kazao je kako bi u budućnosti volio, i vjeruje da bi to bio odličan trening za vojnike, da se napravi prečanje od Vratnika do Baških Oštarija na skijama po snijegu jer je dobar teren. „Snijeg ima i veliku beneficiju da onda možeš teret vući iza sebe, a ne ga nositi“.

Upitan postoji li budućnost za skijašku stazu i možda jednom skijašku utrku na Zavižanu, nije djelovao optimistično. „Gore je siguran snijeg, ali je problem pristup kojeg nema, cestu moraš napraviti, a tek onda žičaru, teško da će išta biti bez ceste. Baške Oštarije se muče jer su nisko, čim je slaba zima nema snijega“, zaključio je Ivica Kostelić.

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!