O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Predstava o Zagorkinom životu

1/2
Predstava o Zagorkinom životu
Predstava o Zagorkinom životuPredstava o Zagorkinom životu
Objavljeno: 23-11-2017

Povodom Noći kazališta GPO Gopsić ugostit će Kazalište Smješko iz Zagreba koje će izvesti predstavu Kakva majka, takva kći prema tekstu Frane Marije Vranković. Bit će to u subotu, 25. studenog 2017., u 19.30 sati.

Predstava se bavi biografijom Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske novinarke i aktivistice, i danas itekako popularne književnice među čitateljskom pubikom. Režirala ju je Jasmin Novljaković, a glume Mia Krajcar (Zagorka) i Mirta Zečević (Zagorkina majka). 

Kazalište „Smješko“ ovom predstavom pokreće scenu za publiku 15+, s inovativnim pristupom prikazivanja u obliku dokumentarno-igrane drame o životu plodne spisateljice. Predstava je nastala po motivima Zagorkinih autobiografskih zapisa „Što je moja krivnja“.

Marija Jurić Zagorka svojim je romanima i dramama oduševila zagrebačku publiku između dvaju svjetskih ratova. O njezinom radu u Obzoru, Jutarnjem listu te književnom stvaralaštvu proteklih se godina govorilo mnogo, no slabo je poznato kako je Marija Jurić provela djetinjstvo i mladenaštvo te kakav je odnos imala s majkom. Predstava „Kakva majka, takva kći“ prati suživot Zagorke i njezine majke Josipe od Zagorkinog rođenja 2. ožujka 1873. u kuriji Negovec do njihovog posljednjeg susreta na sprovodu Marijine sestre i Josipinog najmlađeg djeteta Dragice, u Krapini, 16. studenog 1897. godine. Iako su bile slične po damskom skrivanju svoje dobi i datuma rođenja, izgledu te tužnom kraju, Marija i njezina majka imale su potpuno suprotne poglede na svijet i smisao uspješnog života. Ovo je predstava o obilju ljubavi u tom odnosu, poštovanju, toleranciji te o sukobima kćeri i majke.

„Kakva majka, takva kći“ predstava je koja se bavi biografijom naše prve novinarke, književnice i aktivistice i to razdobljem njena života do dolaska u Zagreb. To vrijeme obilježava slojevit odnos Zagorke s majkom koja je ostavila dubok trag na život i stvaralaštvo Marije Jurić. 

Nakon predstave predviđen je i popratni program: 

od 20.30 sati u predvorju Učilišta moći će se razgledati izložba o ženskim kazališnim pričama te družiti s glumicama Kazališta Smješko i glumcima Amaterskog kazališta Gospić.

Ulaz je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti u Učilištu u Gospiću.

 

POUG/M.K.G.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!