O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kad će i naša bura postati - Irma? Ili Vice?

1/1
Kad će i naša bura postati - Irma? Ili Vice?
Kad će i naša bura postati - Irma? Ili Vice?
Objavljeno: 11-09-2017

OTOČAC – Kada prosječni hrvatski građanin gleda vijesti ili dnevnike na hrvatskim dalekovidnicama, na trenutak se mora upitati gdje se nalazi, je li odselio u neku daleku zemlju u snu i ne nalazi li se negdje drugdje, što mu se to događa? Naime, prva vijest na hrvatskim dalekovidnicama je famozna – Irma. Irmi je posvećeno prvih pet, deset, minuta, a onda mogu sve duge vijesti. Čak je u drugi plan pala i Sjeverna Koreja, valjda je to već isfurano i postalo otrcano, a Irma svježa, nedokučiva, puna iznenađenja. Kao da je Florida eto tu negdje blizu, ne bi bolje nego da je na području Italije pa samo što nije zakačila i Hrvatsku. Ali to je pomodarstvo hrvatskih dalekovidnica, nazovimo to medijskim hohštaplerajem, pukim kopiranjem velikih američkih ili europskih tv kuća, pa da budemo „u trendu“. Naravno da vijesti o toj prirodnoj nepogodi treba biti, ali, za Boga miloga, da budu toliko forsirane, to dovodi do negledljivosti. Tako je i na nekima portalima, koče se naslovi „Irma – iz minute u minutu“, ili „Florida – iz minute u minutu“, kao da je neka utakmica, što li?

Bilo je pitanja čitatelja zašto ovakva nepogoda nosi ovako lijepo (žensko) ime? Da bi se dobio odgovor, treba se vratiti u vrijeme Drugoga svjetskog rata na Pacifiku, praksu davanja ženskih imena uraganima uveli su navodno američki vojnici. Njima su nedostajale njihove djevojke po kojima su krstili tropske oluje njihovim imenima (sic!). Tako kažu neki izvori, ili možda legende. A praksa davanja imena uraganima, i to muških, je počela krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Prava je istina da su uraganima davana imena jer „to generira veći interes javnosti i olakšava ljudima pripremu za mogućnost snažne oluje“. U tom grmu leži zec! Na južnoj polutki su davana mahom ženska imena, no Meteorološka služba SAD je 1979. godine odlučila da se na listu imena uragana stave i muška imena, kako bi se ispoštovala politika ravnopravnosti među spolovima. Feministice su reagirale i bacile kritiku da se za takve prirodne katastrofe koriste samo ženska imena, gdje je tu ravnopravnost? Eto, sada je Svijet ravnopravan, imena se redovito smjenjuju.

A da bi sve bilo „transparentno“ svake godine Meteorološka služba SAD-a na popis stavlja 21 ime, i to za godine unaprijed. Tako se već zna koja će imena ponijeti uragani sljedeće i narednih godina. Ovogodišnja Irma je bila tek na devetom mjestu takvoga spiska.  

E sada, ako se imena daju američkim uraganima, evo prijedloga Državnomu hidrometeorološkom zavodu, neka se počnu davati imena i t. zv. „škurim burama“. A njih ima, i nisu tako bezazlene, zatvaraju Maslenički most, zatvaraju Krčki most, zatvaraju Paški most, sprječavanju plovidbu trajekata, ruše stupove od struje u Podgorju, ruše čelične dalekovode visoka napona u središnjoj Dalmaciji, pušu čak do 25o km na sat. Zabilježen je slučaj od čak 305 km na sat u 2003. godini. Impresivno, zar ne? Takve bure znaju čupati stabla, nositi krovove, praviti druge štete. U čemu je razlika? Samo zato što su „hrvatske“ nemaju imena? Kakvi smo mi provincijalci, pa ugledajmo se u „bijeli svijet“. Da bure imaju imena (Kate, Mare, Luce, Joško, Mate, Vice ...), možda bi ih i naši portali pratili „iz minute u minutu“, možda bi s njima započinjali dnevnici i vijesti. Možda.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!