O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Doručak s hrvatskih farmi u Gospiću

1/5
Doručak s hrvatskih farmi u Gospiću
Doručak s hrvatskih farmi u GospićuDoručak s hrvatskih farmi u GospićuDoručak s hrvatskih farmi u GospićuDoručak s hrvatskih farmi u GospićuDoručak s hrvatskih farmi u Gospiću
Objavljeno: 25-04-2017

Na Doručku s hrvatskih farmi, održanom u gospićkom hotelu, svoje proizvode predstavilo je 25 izlagača na manifestaciji koja posjećuje svoj 17. po redu grad i predstavlja lokalnim proizvođačima domaćih proizvoda kako da zarade jednu od šest naljepnica izvornosti od Hrvatske poljoprivredne agencije. Radi se o mlijeku, mesu i jajima s hrvatskih farmi, medu iz Lijepe naše te najnovijima – brašnu i kruhu s hrvatskih polja.

Doručku je, kao zamjena najavljenom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, nazočio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, ravnatelj HPA-e Zdravko Babić te župan Milan Kolić sa suradnicima.

Babić je ukratko nazočnima objasnio koja je misija Doručka te kako netko tko želi još više istaknuti svoj proizvod može od njega stvoriti poseban hrvatski brend i kako ga promovirati.

-          Za dokazivanje vjerodostojnosti ovoga sustava bitno je dokazivanje sljedivosti proizvoda i dokazivanje njegove kvalitete. Po pitanju sljedivosti, HPA godinama administrira registrima stoke gdje pratimo životinje od rođenja do onog trenutka kad od njih počinjemo plasirati proizvode na tržište, objasnio je Babić tijekom svoje prezentacije.

-          Cilj projekta Doručka s hrvatskih farmi jest poticanje zdravih navika i ukazivanja na važnost doručka kojem mi Ličani dajemo poseban značaj, a pritom je bitno posvetiti se važnosti svježine, kvalitete i dostupnosti  proizvoda poznatog podrijetla i datuma proizvodnje. U županiji postoje veliki prirodni potencijali kao osnova da se poljoprivreda može dalje razvijati. Točnije, poljoprivredne površine u županiji ukupno obuhvaćaju gotovo 45 posto površine županiji, ili oko 2400 kilometara kvadratnih od čega je 41 posto obradivo. Najveći dio obradivih površina u vlasništvu je OPG-ova kojih na području županije ima oko 3000, kazao je Kolić te istaknuo važnost brendiranih proizvoda poput ličkog krumpira, sira škripavca te ličke janjetine.

-          Doručak s hrvatskih farmi objedinjuje jedan projekt začet od HPA-e , a Ministarstvo poljoprivrede ga je podržalo i promiče kvalitetne hrvatske poljoprivredne proizvode kako bi istaknuli njihovu kvalitetu, prepoznatljivost, ali i kako bi potrošačima približili da su oni zdravstveno ispravni i da čine jedan napor Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede kao bi revitalizirali hrvatsku poljoprivredu i kako bi obnovili hrvatsko selo i kako bi ukupni razvoj gospodarstva podigli na jedan viši nivo, kazao je Majdak te najavio novi zakon o poljoprivrednom zemljištu te prvi zakon o OPG-ovima kako bi se to tržište bolje i kvalitetnije organiziralo.

Nakon Doručka slijedio je sastanak s gospodarstvenicima te obilazak nove tržnice, polja za razminiranje te jednog OPG-a u Ostrvici.

Iva Vidović Pocrnić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom