O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade - Zora riđokosa za senjske prvašiće

1/7
Povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade - Zora riđokosa za senjske prvašiće
Povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade - Zora riđokosa za senjske prvašićePovodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade - Zora riđokosa za senjske prvašićePovodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade - Zora riđokosa za senjske prvašićePovodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade - Zora riđokosa za senjske prvašićePovodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade - Zora riđokosa za senjske prvašićePovodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade - Zora riđokosa za senjske prvašićePovodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade - Zora riđokosa za senjske prvašiće
Objavljeno: 21-03-2017

U organizaciji Gradske knjižnice Senj i Osnovne škole S.S. Kranjčevića Senj jučer je u senjskoj knjižnici na prigodan način obilježen 20. ožujka-Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Tom prilikom našu knjižnicu su posjetila oba razreda senjskih prvašića u pratnji svojih učiteljica Melite Marenić i Karmen Čorić te školske knjižničarke Ane Lukin.

Uvodno je učiteljica Marenić objasnila đacima kako se i zašto obilježava Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, objasnila pojam i važnost kazališta te uputila na ljepotu i čar kazališne umjetnosti.

Kako ne bi sve postalo na teoriji, u nastavku je knjižničarka Ana Prpić Rogić izvela interaktivnu predstavu o Zori riđokosoj koju je u stihovano-edukativnoj formi prilagodila mlađem školskom uzrastu. Odabrana je tema Zore jer uskoro se sprema izaći iz tiska hrvatska verzija tog slavnom romana pa je lijepo da se i maleni uoči velike promocije knjige upoznaju s tom slavnom senjskom junakinjom i poznatim književnim likom.

Ana/Zora je kroz kostim, priču, stih i razgovor s djecom predstavila sebe, svoju družinu te đake podučila da je najvažnije biti pošten, vrijedan i hrabar poput pravih senjskih uskoka. Podsjetilo se malene prvašiće i na glavna mjesta radnje romana-na senjske krajolike, ulice i kulu Nehaj kako bi ih se dodatno zainteresiralo za čitanje romana u budućnosti. U djeci je potaknuta i empatija za simpatičnu djevojčicu jer je siromašna i bez roditelja, a naglašena je i važnost pomaganja drugima u nevolji. Djeca su s interesom pratila predstavu, rado odgovarala na pitanja te na kraju izvedbe Zoru ispratila velikim pljeskom.

Nakon predstave knjižničarka Ana i učiteljica Melita s djecom su kroz razgovor obradile pojmove glumca, kostima, scene te ih kroz riječ i sliku upoznali s najvećim kazališnim kućama u Hrvatskoj i s kazalištima za djecu i mlade koje bi svakako valjalo posjetiti. Također, naučili su da postoje i tragedije i komedije te da su neka djela pisana za scenu, a neke su predstave nastale na temelju filma ili kao u ovom slučaju na temelju romana.

Cilj susreta bio je zainteresirati najmlađe za kazalište i čitanje te osvijestiti malene da postoji divan književni lik- Zora Riđokosa, junakinja sjajne dječje priče inspirirane upravo njihovim zavičajem. Radosna dječja lica nakon ovog književno-scenskog druženja dokazuju da smo u svojim namjerama i uspjeli.

Hvala našim prvašićima i njihovim učiteljicama na dolasku te Meliti Marenić na uvijek lijepoj suradnji.

Prilagođenu verziju ove predstave za vrtićki uzrast knjižnica će u Danima grada upriličiti i u senjskom dječjem vrtiću „Travica“, a sve s ciljem da najmlađe generacije Senjana upoznaju lik Zore i čuju za slavni dječji roman čija je uzbudljiva, dirljiva i poučna radnja smještena na obalama našega grada.

Inače, hrvatsko izdanje romana Crvenokosa Zora i njezina družina izlazi iz tiska početkom travnja u izdanju Gradske knjižnice Senj, Matice hrvatske Ogranka Senj i Kluba maturanata senjske gimnazije, a svečana promocija knjige održat će se 21. travnja u 18 sati u Gradskoj knjižnici Senj povodom Noći knjige i Dana grada Senja.

 

Tekst: Ana Prpić Rogić

Fotografije: Sandra Prpić

Podijeli novost na društvenim mrežama!