O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Tko ipak mora podnijeti poreznu prijavu?

1/1
Tko ipak mora podnijeti poreznu prijavu?
Tko ipak mora podnijeti poreznu prijavu?
Objavljeno: 25-01-2017

OTOČAC – Hrvatski građani su već stekli naviku da do kraja veljače podnesu t. zv. poreznu prijavu. Morali su, htjeli – ne htjeli, prijetile su kazne. Onda je „sustav“ odlučio da ne treba građane tlačiti silnim ispunjavanjem praznih obrazaca jer „sustav“ ionako ima sve podatke o svakom građaninu, njegove prihode i rashode (barem bi trebao imati) pa čemu duplati posao i „slagati papire na hrpu“.

Ipak, za neke kategorije građana ili pravnih osoba ostaje obveza podnošenja porezne prijave. To su oni koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga), zatim pomorci (članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada), potom građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podatcima o njihovom ostvarenom dohotku u 2016. godini, odnosno porezni obveznici koji su lani ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu te na kraju porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavljene Poreznoj upravi.

Također poreznu prijavu mogu podnijeti i građani koji žele ostvariti povrat poreza temeljem različitih olakšica za koje Porezna nema podatke. Tu je riječ o građanima koji imaju određena prava koja nisu navedena u poreznoj kartici: poput uzdržavanih članova obitelji, invaliditeta ili primjerice žive na potpomognutim područjima, a koja nisu naveli na poreznoj kartici (PK). A da bi se ostvarila ta prava građani mogu podnijeti zahtjev za priznavanje porezne olakšice na novom obrascu u novom Obrascu ZPP-DOH i na njih će se primijeniti poseban postupak.

Eto, tako stvari u svezi porezne prijave stoje.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!