O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Otvoren Treći nacionalni Forum obiteljskog smještaja u Zadru

1/1
Otvoren Treći nacionalni Forum obiteljskog smještaja u Zadru
Otvoren Treći nacionalni Forum obiteljskog smještaja u Zadru
Objavljeno: 16-11-2016

ZADAR - U Hrvatskoj ima više od 80.000 domaćinstava, s više od pola milijuna kreveta, što čini više od 50 posto ukupnog broja kreveta. Hrvatski obiteljski smještaj ostvaruje više od 1/3 ukupnog broja noćenja, no što je još značajnije ovaj vid mikro poduzetništva ostvaruje prihod od gotovo 2 milijarde eura godišnje, a procjenjuje se da doprinosi 100 milijuna eura investicija godišnje, stoga je izuzetno važan za hrvatski turizam i gospodarstvo - kazao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher na svečanom otvorenju 3. nacionalnoga Foruma obiteljskog smještaja koji se od 15. do 17. studenoga održava u sportskoj dvorani Višnjik u Zadru.

Dodaje kako je HGK, osluškujući potrebe turističkog sektora, još prije tri godine pokrenula ovaj nacionalni forum turističkog sektora kao mjesto okupljanja pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. A ove godine po prvi puta specijalizirani projekt „Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“ organiziran je u sklopu FOS-a kako bi se povezali proizvođači i ponuđači obiteljskog smještaja.

Pozdravljajući privatne iznajmljivače na FOS-u pomoćnik ministra turizma Robert Pende naglasio je kako je struktura smještajnih kapaciteta takva da smo orijentirani na iznajmljivanje što potvrđuje i podatak da više od 55 posto kapaciteta čini obiteljski smještaj, dok su 12 posto hoteli, a 25 posto kampovi. „Jedna od mjera Akcijskog plana razvitka turizma bilo je sufinanciranje izgradnje bazena u domaćinstvima. Tako je više od 500 bazena u privatnom smještaju do danas sufinanciralo Ministarstvo turizma. Osim toga, u tijeku su i izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, pa pozivam sve iznajmljivače u domaćinstvu da se uključe u javnu raspravu vezanu uz taj zakon“, rekao je Pende.

U deset mjeseci ove godine ostvareno je ukupno 30 milijuna noćenja i 4,7 milijuna dolazaka turista. Pritom se glavnina prometa u obiteljskom smještaju ostvaruje u srpnju i kolovozu. Kapaciteti više kategorije bilježe bolju popunjenost tijekom pred i posezone dok su kapaciteti kategorije tri zvjezdice najbolje popunjeni u vrhuncu ljeta - istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, dodavši kako je posao HTZ-a promocija Hrvatske.

Nakon svečanog otvorenja dodijeljeno je i posebno priznaje za projekt eVisitor Hrvatskoj turističkoj zajednici. Nagradu i priznanje direktoru HTZ-a Ratomiru Ivičiću uručili su potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher i direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić.

Forum je organizirala Zajednica obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, dok je suorganizator i partner Hrvatska turistička zajednica. Pokrovitelji su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo turizma, Zadarska županija, Turistička zajednica grada Zadra i regija Zadar – stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!