O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Postavljena fasada na crkvu u Boričevcu

1/1
Postavljena fasada na crkvu u Boričevcu
Postavljena fasada na crkvu u Boričevcu
Objavljeno: 09-11-2016

BORIČEVAC – Ova vijest je našla svoje mjesto, ako je uopće našla, na rijetkima portalima i rijetkim tiskovinama. Ne treba čuditi to u jednoj Hrvatskoj, radilo se o dovršetku fasade na katoličkoj crkvi Male Gospe u Boričevcu, vjerojatno to stoga nije vijest. Da se radilo o crkvi koje druge konfesije (a znamo i koje) sve bi brujalo o tomu. Potkraj listopada ove godine dovršena je fasada na ovoj crkvi, preostala je još fasada na sakristiji i svetištu, ali će i to jednog dana doći na red.

Boričevačka crkva čini se kako tijekom vremena nije imala „sreće“. Ova, sada obnovljena, a sagrađena 1807. g., bila je tek dvije godine kasnije u jednomu osmanlijskomu napadu iz Bosne poprilično devastirana, a obnova je godinama potrajala. Onda slijedi Drugi svjetski rat, već početkom kolovoza  1941. Boričevljani su što rastjerani, što pobijeni, a nakon rata im nije dopušten povratak natrag. A znamo i tko ih je pobio i zašto. Imovina im je razgrabljena, selo je spaljeno, naravno da bolje nije mogla proći ni crkva Male Gospe. Po drugi put u svojoj stoljetnoj povijesti.

Tek nakon Oluje 1995. raseljeni Boričevljani, iz zemlje i svijeta, su se počeli okupljati na rodnoj grudi, 1966. su „prokrčili“ ostatke svoje crkve u kojoj je održana nakon 55 godina sv. misa. Na skupštini Zavičajnog društva pala je odluka da treba krenuti u obnovu ostataka crkve. No želje su jedno, a mogućnosti drugo, do značajnija pomaka nije došlo sve dok se nije uključila hrvatska država sa sredstvima potpore. Tako su obnovljeni zidovi na lađi crkve i zvonik, potom je postavljen krov i svake godine napravljeno je ponešto, da bi evo ove godine bila postavljena i fasada.

Naravno da je potrebno još mnogo sredstava za uređenje unutrašnjosti ove crkve. Ali dok je volje i vruće želje, bit će i obnove. Dušmanima usprkos!

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!