O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Vrtlariti je lako – nauči kako!

1/7
Vrtlariti je lako – nauči kako!
Vrtlariti je lako – nauči kako!Vrtlariti je lako – nauči kako!Vrtlariti je lako – nauči kako!Vrtlariti je lako – nauči kako!Vrtlariti je lako – nauči kako!Vrtlariti je lako – nauči kako!Vrtlariti je lako – nauči kako!
Objavljeno: 27-06-2016

Urbani permakulturni vrt počinje dobivati konačne konture. Tijekom protekla dva tjedna vrijedni volonteri su se u više navrata okupili na lokaciji budućeg pokaznog permakulturnog vrta i zajedničkim snagama sudjelovali u postavljanju vrtnih elemenata, formiranju senzoričke staze i raščišćavanju terena. Predstavnici udruge ZIR – Zajednica i razvoj, koja je ujedno i nositelj ovog projekta koriste priliku da zahvale svima koji su nesebično pomagali u provedbi ove građanske akcije, institucijama, tvrtkama i pojedincima.

Izgrađena je začinska spirala s umjetnim jezercem, postavljene su visoke gredice, posađene su voćke i bobičasto voće te izrađen i postavljen namještaj od paleta. Kružna staza oko vrta se pomalo nasipava. Na dijelovima vrta je posađena trava, a posebnu pažnju volonteri poklanjaju vađenju preostalog korijenja kako bi vrt bio siguran za djecu i građane.

U naredna dva tjedna planirano je: postavljanje toplih gredica koje produžuju vegetacijsku sezonu, izrada vertikalnih gredica koje omogućuju uzgoj na malim prostorima poput balkona, formiranje kompostare i glistarnika, postavljanje pergole i sađenje ruža, izrada labirinta za orijentaciju, razvlačenje preostale zemlje, dovršetak kružne staze te postavljanje zvučnih i slikovnih mobila koji će privući one najmlađe.

Tijekom idućeg tjedna (pon – pet / 27.6. – 1.7.) će se svaki dan odvijati volonterske akcije u vremenu od 18 do 21 sati. U subotu, 2.7., je predviđeno vrijeme akcije u jutarnjim satima, od 8 do 13 sati. Pozivaju se građani da se uključe, druže i nauče nešto novo na zabavan način. Volonteri trebaju sa sobom ponijeti rukavice i alat poput motike, grablji, vrtnih škara i kante. Za volontere je tijekom akcije osigurana okrjepa.

Lokacija vrta je na području između stražnjeg parkirališta KIC-a Gospić i OŠ dr. Jure Turić.

Projekt je financiran kroz natječaj „Naš doprinos zajednici“ putem Zaklade Kajo Dadić. Za potrebe formiranja urbanog vrta Grad Gospić i OŠ dr. Jure Turića izdali su suglasnost za korištenje djela zemljišta u neposrednoj okolici škole te aktivno pomažu u provedbi projekta. LAG Lika je pomogao prilikom osmišljavanja i prijave projekta.

Petra Ančić

Podijeli novost na društvenim mrežama!