O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Slavonska šljivovica pod lipama Gacke

1/6
Slavonska šljivovica pod lipama Gacke
Slavonska šljivovica pod lipama GackeSlavonska šljivovica pod lipama GackeSlavonska šljivovica pod lipama GackeSlavonska šljivovica pod lipama GackeSlavonska šljivovica pod lipama GackeSlavonska šljivovica pod lipama Gacke
Objavljeno: 08-06-2016

SINAC – Ovih dana zavičajni klub Ličana „Gacka“ Bizovac planirano se iz Slavonije uputio prema rodnom zavičaju. Predsjednik Milan Majetić sa suradnicima organizirao je dvodnevni izlet u Liku. 

U Gackoj dolini zaustavljaju se najprije na vrilima naše kameno vodne ljepotice boje opala. Najveće Tonkovićevo, najmanje Klanac i najljepše Majerovo vrilo i dalje ugodno iznenađuju i umiruju dolalaznika svojom ljepotom. U Sincu im je domaćin bio KUD „Lipa“. Kako je i red goste se dočekalo osmijehom, rakijom i toplim ručkom. Slavoncima je pripremljen već nagrađivani brdski kotlić „Godača“. 

Nije nedostajalo razgovora, prisjećanja, žalovanja i radovanja, pjesme i svečanih govora kako to već ide u takvim prigodama. Mirko Bobinac porijeklom iz ovog mjesta poklonio je zavičajnoj zbirci dvije svoje nove pjesme te je zajedničkim snagama uz Jasnu Ilić napisao kratku šaljivu sličicu iz ličkog života pod nazivom „Škulja“ na čakavici koju će ovaj klub zaljubljenika u svoje korijene koristiti za svoje kulturne izvedbe. 

Uslijedio je sat povijesti i kulture gdje je domaćin upoznao posjetitelje sa znamenitostima mjesta posjetivši pritom baroknu crkvu svetog Ilije, zdenac kralja Tomislava, park akademika Čulinovića, sunčani sat stare škole te je tu bila i neizostavna priča o lipama.

Iza Sinca Ličani iz Slavonije krenuše za Krasno gdje je planiran izlet u Nacionalni park na Zavižan i noćenje. Idući dan započinju slavljenjem svete mise na Gospinom svetištu te nastavljaju susretima s rodbinom i obitelji svojih predaka. U predvečerje planiran je povratak u Bizovac. 

Veze nepokidane i nove koje se stvaraju ovakvim i sličnim posjetima bogate našu kulturu i oživljavaju povijesne činjenice od kojih neke raduju, a neke ukazuju na strogost i nepravednost života prema ljudima ovog kraja koji potražiše dom u daljini, ali i dalje u svojoj Domovini. Uvijek je potrebno s ljubavlju davati i primati i na njoj graditi sadašnjost i sutrašnjicu. 

Krasni su to blagi i snažni ljudi. Odvaljeni od Velebita pa natopljeni mirnom slavonskom dušom. Ne da se to prepričati. To čovjek treba osjetiti i osjećati, pamtiti. Do ponovnog susreta ostaje nam premetanje ugodnih razgovora i razgaliti nepca slavonskom šljivovicom pod lipama nad Gackom.

 

Jasna Ilić/ Ante Žagrović

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!