O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Održano predavanje PUŠENJE-POSLJEDICE-PRESTANAK PUŠENJA

1/3
Održano predavanje PUŠENJE-POSLJEDICE-PRESTANAK PUŠENJA
Održano predavanje PUŠENJE-POSLJEDICE-PRESTANAK PUŠENJA Održano predavanje PUŠENJE-POSLJEDICE-PRESTANAK PUŠENJA Održano predavanje PUŠENJE-POSLJEDICE-PRESTANAK PUŠENJA
Objavljeno: 02-06-2016

U KIC-u Gospić je  povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja, održano predavanje na temu PUŠENJE-POSLJEDICE-PRESTANAK PUŠENJA. O štetnosti pušenja za ljudsko zdravlje govorio je Viktor Božičević, mr.sc.

Pušenje je još uvijek društveno prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću kao ona o drogama ili alkoholu. No, upravo pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma.

„Svi redovni pušači su ovisnici. Supstanca u cigaretama koja uzrokuje ovisnost je nikotin. Povlačenjem jednog dima nikotin stiže u mozak u roku od 30 sekundi i daje osobi osjećaj užitka i energije. On također pojačava i koncentraciju. To je glavni razlog zašto ljudi puše cigarete. U trenucima stresa, tjeskobe i zbunjenosti, cigareta vas spašava i dovodi u stanje zadovoljstva i smirenosti. Ali sve to dolazi sa cijenom. Nakon pola sata taj osjećaj nestaje, osoba se osjeća depresivno i umorno i potrebna je nova cigareta da vas vrati u stanje zadovoljstva. S vremenom tijelo stječe toleranciju na nikotin i potrebne su veće količine da biste doživjeli isti osjećaj. Kada osoba odluči prestati pušiti, dešavaju se simptomi odvikavanja, slični kao kod narkomana“ istaknuo je Božičević.

 Za razliku od zdravih pluća čije membrane su glatke i nježne, membrane pluća pušača su vrlo krute i pune ožiljaka. Ovo otežava razmjenu kisika i ugljen-dioksida između krvi i zraka. Alveole pušača također gube elastičnost. Na disajnoj cijevi i dijelu pluća nalaze se sitne dlačice vidljive mikroskopom. One služe za zaustavljanje prašine, mikroorganizama i drugih štetnih elemenata. Kod pušača su te dlačice većinom uništene i njihova pluća su izložena bilo kakvim štetnim elementima koji se mogu naći u zraku. Zbog toga pušači češće obolijevaju od bronhitisa i drugih plućnih bolesti.

Danijela Bogić

Podijeli novost na društvenim mrežama!