O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Izvlačenje sa Srednjeg Velebita

1/3
Izvlačenje sa Srednjeg Velebita
Izvlačenje sa Srednjeg VelebitaIzvlačenje sa Srednjeg VelebitaIzvlačenje sa Srednjeg Velebita
Objavljeno: 21-02-2016

I ovaj vikend za HGSS Stanicu Gospić protječe u radnoj atmosferi. Dio članova pohađa tečaj zimskih tehnika spašavanja, a dio je na obuci digitalne kartografije. Kako to nekad biva, kada je najmanje ljudi raspoloživo stiže poziv za pomoć i treba krenuti u akciju spašavanja. Temperature zraka koje ovih dana premašuju prosjek za ovo doba godine izvukle su penjače na stijenu iako je vremenska prognoza najavljivala snijeg u gorju s noći s petka na subotu. Nakon odrađenog treninga u petak, odlučuju prespavati u planinarskom skloništu Skorpovac nekoliko kilometara udaljenom od alpinističke zone. U subotu ujutro dočekalo ih je iznenađenje. Tijekom noći palo je 15 – 20 cm snijega.

Naime Velebit je ponovo pokazao svoju promjenjivu ćud i zarobio 5 penjača  koji su planirali provesti vikend na području Srednjeg Velebita, točnije Dabarskih kukova uvježbavajući alpinističke tehnike. Kako su penjači bili s osobnim automobilom, izaći do ceste bilo je moguće samo u teoriji. Vrijedilo je pokušati, no nakon  guranja automobil u jednom trenutku udara u kamen koji je bio prekriven snijegom te dolazi do oštećenja koje onemogućuje daljnje kretanje. Nije preostalo ništa drugo nego pozvati dežurni telefon HGSS Stanice Gospić.

Odmah po pozivu gorski spašavatelji sa terenskim vozilom kreću na dobro im znani teren. Nije bilo nimalo jednostavno probiti se terenskim vozilom do nesretnih penjača. Sama akcija izvlačenja tekla je rutinski. Vozilo je izvučeno a penjači prevezeni na sigurno, na Baške Oštarije gdje se uz kavu i razgovor rastaju sa spašavateljima do idućeg susreta u nekim sretnijim okolnostima.

Ne zaboravimo: boravak u prirodi zaista planirajmo u skladu sa vremenskom prognozom, jer se u suprotnom izlažemo riziku koji nas neki put može skupo koštati.

HGSS / Boris Ratković

Podijeli novost na društvenim mrežama!