O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Energetski certifikati za objekte za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - ne trebaju

1/1
Energetski certifikati za objekte za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - ne trebaju
Energetski certifikati za objekte za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - ne trebaju
Objavljeno: 17-02-2016

OTOČAC - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, koji je zasjeo u fotelju svoje predšasnice Mrak Taritaš, najavio je da će ukinuti obavezu energetskog certificiranja objekata za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (iznajmljivanje soba, apartmana, kuća za odmor i dr.). A upravo su se na tome lomila koplja između Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Zajednica obiteljskog smještaja je isticala da takva obveza za ovu kategoriju iznajmljivača ne postoji, da nije svrsishodna, zapravo da je to samo nepotrebni namet za vlasnike 150.000 do 200.000 smještajnih jedinica, odnosno da energetsko certificiranje ide samo za tim da puni kese inženjerskom lobiju koji taj posao treba obaviti. Bivši ministar turizma Lorencin je to pasivno promatrao, da bi na kraju Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja odlučilo kako je odlučilo, pozivajući se, naravno, na Europsku uniju, kako je to u Hrvatskoj inače običaj. No ministar Kruščević je istakao da u europskoj direktivi uopće ne stoji obveza o certificiranju apartmana (soba, kuća) za iznajmljivanje u turizmu. O Uniji toliko.

Kako je ministar Kruščević istakao njegov tim stručnjaka upravo radi na odluci kojom će ova obveza i teret biti ukinuta. Dakle, energetski certifikati za objekte za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - ne trebaju.

Zajednica obiteljskog turizma HGK, predvođena njenim predsjednikom Nedom Pinezićem, je pokazala i dokazala kako je ustrajna borba za interese članova Zajednice i te kako isplati.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!