O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Hrvatskom centaru za autohtone vrste riba i rakova krških voda povjereno razmnožavanje bjelonogih rakova

1/4
Hrvatskom centaru za autohtone vrste riba i rakova krških voda povjereno razmnožavanje bjelonogih rakova
Hrvatskom centaru za autohtone vrste riba i rakova krških voda povjereno razmnožavanje bjelonogih rakovaHrvatskom centaru za autohtone vrste riba i rakova krških voda povjereno razmnožavanje bjelonogih rakovaHrvatskom centaru za autohtone vrste riba i rakova krških voda povjereno razmnožavanje bjelonogih rakovaHrvatskom centaru za autohtone vrste riba i rakova krških voda povjereno razmnožavanje bjelonogih rakova
Objavljeno: 24-12-2015

OTOČAC -  Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda je prvenstveno osnovan ne za komercijalno poslovanje, već da u simbiozi znanosti i prakse rijeka Gacka bude poribljena, odnosno porakljena, autohtonim vrstom pastrve i potočna raka. Upravo je u tijeku operacionalizacija  ubrzanog uzgoja ličinki bjelonogog raka „Austropotamobius pallipes“, odnosno provedba projekta „Optimiziranje ubrzanog uzgoja ličinki bjelonogog raka“.

Bjelonogi rakovi narastu maksimalno do ukupne dužine od 14 cm, a mužjaci su uvijek veći nego ženke iste starosti. Rakovi ove vrste spolnu zrelost obično dosežu u drugoj ili trećoj godini života, kada im je ukupna dužina tijela od 5,5 do 6,5 cm. Broj jaja koje ženka nosi ovisi o njezinoj veličini, a vrijednosti se kreću od 25 jaja (za ženke totalne dužine 4,7 cm) do 50 jaja (za ženke totalne dužine 8,1 cm). Sezona parenja je u listopadu. Presvlačenje se, kao i kod drugih vrsta, odvija tijekom toplijeg dijela godine. Mlađe jedinke presvlače se tijekom godine više puta od starijih. Žive u jezerima i rijekama na pjeskovitom i kamenom dnu, uzduž obale gdje je struja vode sporija i gdje je razvijena vodena vegetacija. Stoga je bitno da obalna vegetacija u čijem korijenju rakovi pronalaze skloništa, ali koja ujedno i održava temperaturu vode stalnom, ne bude uklanjana.

U Europi ga se može naći u svim vrstama tekućica, od planinskih potoka, malih vodotoka koji prolaze kroz otvorene travnate terene, brzih rijeka, do sporo tekućih kanala. Naseljava vodotoke i više i niže nadmorske visine. Ova je vrsta relativno otporna na lošiju fizikalno-kemijsku kvalitetu vode i dobro podnosi veće oscilacije kisika i temperature, uz uvjet da je tvrdoća vode visoka, da ne postoje veća onečišćenja vode i da dno nije muljevito.

Kao i svim vrstama porodice Astacidae, i ovoj je vrsti bitno da stanište bude raznoliko i da postoji mnoštvo potencijalnih zaklona (kamenje, korijenje drveća i sl.) u koje se rakovi mogu zavući tijekom dnevnoga svjetla.

Djelatnici Centra uz dozvolu Ministarstva okoliša i zaštite prirode početkom mjeseca listopada izlovili su 18 jedinki bjelonogog raka (121 ženki i 7 mužjaka ). Rakovi su smješteni u posebne bazene za rakove koji se nalaze u Centru. Parenje rakova je uspješno provedeno, a ženke koje su oplođene su odvojene od ostalih. Nakon završetka oplodnje mužjaci će biti vraćeni u prirodno stanište gdje su izuzeti dok će ženke ostati u Centru dok se ne izvale. Nakon izvale ženke će također biti vraćene u prirodno stanište, mladi juvenilni rakovi će ostati u centru na daljnjem istraživanju.

Juvenilni rakovi biti će smješteni u dva bazena, jedan bazen će biti s hladnijom vodom, a jedan s toplijom. Jedni će se hraniti hranom životinjskog podrijetla, a drugi biljnog podrijetla, sve to kako bi se utvrdio njihov prirast koji će se uzimati svaki mjesec redovitim mjerenje i vaganjem juvenilnih rakova.

Projekt obuhvaća nabavku određene opreme, hranu za rakove, naknadu suradnicima s Prirodoslovno matematičkog fakulteta, ukupna vrijednost mu je 99.390 kuna, 80 % troškova sufinancirano je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

J. Orešković

Podijeli novost na društvenim mrežama!