O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

GlasGacke.hr premašio 20.000 lajkova na Facebooku

1/1
GlasGacke.hr premašio 20.000 lajkova na Facebooku
GlasGacke.hr premašio 20.000 lajkova na Facebooku
Objavljeno: 01-09-2015

OTOČAC – Konačno je dosegnuta i ta brojka. Koja?, pitat ćete se. Pa portal GlasGacke.hr je na Facebooku dosegao broju od 20.000 lajkova, zapravo u trenutku pisanja ovoga članka to je bilo 20.017. Htjeli – ne htjeli, to je sasvim solidna brojka kada je u pitanju jedan portal isključivo lokalna karaktera, koji nema ni želje ni ambicije da preraste u nešto više.

Valja pritom istaći da ovaj portal nije podizao razinu svoje čitanosti nikakvima promotivnim (čitaj: plaćenim) aktivnostima reklamirajući se kroz neke velike sustave. To mu nije bilo potrebno, nije mu to značilo ama baš ništa jer se uređivačka politika temeljila na postupnosti i strpljivosti, držeći da je prirodan rast nečega mnogo prihvatljiviji i „zdraviji“ od onoga nagloga, skokovitoga, jer nagli rast ima svoj antipod, a to je nagli pad.

Kako sada stvari stoje GlasGacke.hr je na lokalnoj razini postao sasvim relevantan portal koji svoje čitateljstvo obavještava o svima lokalnim događanjima, rijetko se kada „zaleti“ u neke veće teme od nacionalnog ili globalnog sadržaja. To nije ni potrebno, takvih portala ima sva sila, s njima se nije ni boriti ni nositi, valja pronaći svoju slobodnu nišu i popuniti je.

Uredništvo ima pregled svih događanja preko administratora, točno se vidi koliko je koji članak čitan, tko je publika, odakle, iz kojih krajeva ili zemalja. Ono što ugodno iznenađuje je sada već značajna raširenost čitanja i u onima krajevima van matičnog područja regije Gacke, mogli bismo kazati odasvuda. Značajan udjel, ali daleko od toga da bude prevladavajući, je čitanost iz dijaspore, odnosno iz brojnih zemalja svijeta, često puta se uredništvo iznenadi da ima čitatelje iz neke zemlje u kojoj ne očekuje takvo što.

Mora se priznati da Uredništvu u trenutku pokretanja portala GlasGacke.hr nije bilo ni na kraj pameti da će portal doseći ove razine čitanosti, bilo mu je bitno da se Otočac i Gacka izvuku iz medijskoga muka i prešućivanja, tim više što su televizijski, radijski i t. zv. veliki pisani mediji ovaj kraj smatrali krajnje nezanimljivim i nevrijednim svake pozornosti. Pa „ako ne će brdo Muhamedu, Muhamed će brdu“, na toj osnovi je rođen pred tri godine i nekoliko mjeseci ovaj portal. U konačnici može se sasvim osnovano zaključiti da Otočac i regija Gacka više nisu u medijskoj „crnoj rupi“, da se čitatelj može uvjeriti da se ovdje nešto događa, da žitelji imaju različite interese, da se bave raznorodnim stvarima, da ima neke inicijative i da sredina nije posve bezidejna. Naravno da pojavljivanje u javnosti određenih događanja po prirodi stvari djeluje ohrabrujuće na one koji se nisu imali namjere nečim baviti, da potiče raznolike aktivnosti, a time jedna sredina šalje poruku da nije zamrla, da nije mrtva. Možda to nekima ne odgovara, ali u uvjetima današnje elektroničke premreženosti naivno je očekivati da netko mora šutjeti i pitati nekoga za odobrenje da bi mu se čuo glas. U krajnjoj liniji u svoj (pra)šumi elektroničkih mogućnosti treba imati načina i snage izboriti se za nečiju pozornost.

Naravno da ima mnogo toga što treba mijenjati, što treba poboljšavati u jednoj sredini, to ne može portal, nije mu to ni misija, to trebaju odraditi neke druge snage, one koje imaju sredstva i moć, a na portalima je da to poprate. Bilo bi krajnje pretenciozno očekivati da portal mijenja stanje stvari u nekoj sredini. Uostalom, uređivačka politika portala je postavljena tako da članci koji se na njemu objavljuju budu afirmativni, poticajni, da to bude portal „dobrih vijesti“, za one loše će se ionako drugi pobrinuti. Uredništvo drži da je to jedna od karakteristika ovog portala jer suvremenu čovjeku je loših vijesti ionako preko glave.

Kako će se kretati daljnja čitanost GlasaGacke.hr pokazat će vrijeme. Uredništvu je bitno zadržati čitanost, a hoće li ona dalje rasti i koliko, prepustimo to vremenu.

Zahvaljujemo sveukupnom čitateljstvu na interesu i podršci.

 

Uredništvo

Ivan Bižanović, glavni urednik

Podijeli novost na društvenim mrežama!