O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kanalizacija, kanalizacija, srce grada ...

1/1
Kanalizacija, kanalizacija, srce grada ...
Kanalizacija, kanalizacija, srce grada ...
Objavljeno: 10-08-2015

OTOČAC – O tome se već duže vrijeme nešto šuškalo, govorkalo, a priča je bila o tome kako treba izgraditi kanalizaciju za sva naselja od vrila rijeke Gacke pa do samoga grada Otočca. To bi, dakle, pojmovno obuhvaćalo Sinac, Lešće, Čoviće i Prozor. Lijepo zamišljeno, ali to je i „lijepi“ zalogaj, barem što se financija tiče. Jer i sam grad Otočca već godinama „bitku bije“ sa svojom kanalizacijom, gradi se ona već godinama i posao još nije gotov, osobito u Donjem gradu.

Ima li onda ova priča o kanalizaciji s lijeve i desne obale Gacke uopće kakva uporišta? Ili je to samo priča političara, koja dušu daje u neka predizborna vremena, i koja se ponavlja od izbora do izbora, a tih u lijepoj nam Hrvatskoj ima svake godine koliko hoćeš.

Eto, u „sezoni kiseli komorov“ – naša baba Franca čula je za „sezonu kiselih krastavaca“ i odmah to prevela na gacku čakavštinu, dospjela i ova tema na dnevni red, mora se nešto pisati, pa to ti je. Jako oprezno smo ovu temu pokušali načeti ne s političarima, tko zna kako bi se to završilo, nego onako, izokola, s onima koji se po prirodi svoga posla s time trebaju baviti – s Komunalcem d.o.o. kojemu je temeljno poslanje zbrinjavanje otpada i otpadnih voda, dakle i kanalizacije.

I za divno čudo naišli smo svojim opreznim i bojažljivim pitanjem o toj fantastičnoj kanalizaciji na još veće čuđenje tipa „pa valjda vi to ne znate?!“. Što smo to trebali znati? Pa da se tom temom ozbiljni ljudi ozbiljno bave i da su neki od poslova već poprilično odmakli, naravno oni papirnati, kako to već ide. Tu vijest dobili smo od Marine Legčević, direktorice otočkoga Komunalca.

Pa kako za sada stvari stoje?

Doista se ozbiljno razmišlja o spomenutoj kanalizaciji oko rijeke Gacke. Za sada se promišlja projektiranje i osmišljavanje kanalizacije u Prozoru, ne i drugima uzvodnima naseljima. Valja odnekud početi, vjerojatno je razlog zašto je uzet Prozor taj što se ta kanalizacija može spojiti na već postojeću gradsku kanalizaciju i pustiti u uporabu jednoga dana kad se, i ako se, izgradi. Kako nam je kazala direktorica Legčević postupak javne nabave za izradu studijske i projektne dokumentacije pod nazivom „Aglomeracija Otočac“ je dovršen. U narednomu skorom vremenu bit će odabran izvođač spomenute studije i projekta.

A što sve obuhvaća pojam „Aglomeracija Otočac“? Ne obuhvaća samo kanalizaciju u Prozoru, već će obuhvatiti i one gradske ulice, odnosno gradske kvartove, u kojima kanalizacija nije izgrađena ili dovršena, zatim obuhvaća rješavanje problema mješovite kanalizacije u užem centru grada (odvajanje oborinske od fekalne kanalizacije) te dovršenje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u onom dijelu koji se odnosi na isušivanje otpadna mulja.

Reklo bi se: „i vragu posla“. Nakon odabira izvođača uslijedit će potpisivanje ugovora o izvedbi studijske dokumentacije, što će biti podloga za svaki daljnji korak ovoga velikog i pozamašnog projekta.

No kako je jako vruće i „sezona kiseli komorov“, ne treba cijenjeno čitateljstvo više zamarati i opterećivati ovakvima teškim temama, „kazaće se nešto i samo“ – što bi rekla baba Franca. Do druge prigode.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!