O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

10 mjesta zbog kojih ćete poželjeti skrenuti s autoceste

1/2
10 mjesta zbog kojih ćete poželjeti skrenuti s autoceste
10 mjesta zbog kojih ćete poželjeti skrenuti s autoceste10 mjesta zbog kojih ćete poželjeti skrenuti s autoceste
Objavljeno: 08-08-2015

OTOČAC – Stara je to već stvar, reklo bi se da je posve otrcana i ofucana, a riječ je o odnosu domicilna žiteljstva prema svomu kraju. Ukratko rečeno, ili kraj domaći ljudi preuveličavaju (što je rjeđa pojava), ili ga minoriziraju (što je češća pojava). Za onu prvu tvrdnju gotovo pa da je tipična uzrečica „najljepši kraj u Hrvatskoj“, ili tako nekako, a za ovu drugu kada tko priupita što u kraju ima, što se može vidjeti i doživjeti, onda je to rečenica „paaa …. pa i nema nešto vrijedno“.Eto, to su ta dva stereotipa kada su u pitanju shvaćanja domaćih žitelja, no tuđe oko uvijek bolje vidi, jasnije vidi, od domaćega. Evo što na portalu punkufer.hr  pod naslovom „10 mjesta zbog kojih ćete poželjeti skrenuti s autoceste“ piše:

Ukoliko uskoro planirate odlazak na more, a imate nešto vremena, ovo su mjesta za koja valja skrenuti s autoputa i barem na trenutak uživati u njihovim ljepotama koje vas ne će ostaviti ravnodušnima. Iz središta Hrvatske do prvog pogleda na more nije dalek put, no ukoliko imate više vremena ili ste naprosto avanturist po prirodi svakako savjetujemo putovanje starom cestom uz koju ćete naići na netaknute dijelove prirode koji će vas oduševiti. Krećemo iz Zagreba.

To je uvodni dio teksta, zatim slijedi tekstom i slikom opisivanje tih fantastičnih 10 mjesta, koja su rastegnuta od staroga grada Dubovca (Karlovac) pa do Baćinskih jezera u južnoj Dalmaciji. Među tih 10 mjesta navodi se i zemljica Gacka, evo što o njoj pišu:

Između velebnog Velebita s jedne strane i Male kapele s druge strane svoje mjesto kroz krško područje izdubila je rijeka Gacka. Čas je vidite, divite se njezinoj ljepoti, pa se sakrije. Jedna je to od najpoznatijih hrvatskih rijeka ponornica koja oduševljava svojim mnogobrojnim izvorima. Iako zavojita, Gacka je mirna rijeka, a njezina voda, čista i bistra, dom je mnogih vrsta životinja i bilja. Obnovljene mlinice na rijeci Gackoj ne će vas ostaviti ravnodušnima kao ni ljepota prirode ovog kraja.

Pa tko je to u tih 10 mjesta zbog kojih vrijedi skrenuti s autoceste? Stari grad Dubovac, Tounj, Sabljaci, Baračeve špilje, Memorijalni centar Nikola Tesla, Pećinski park Grabovača, Mirila spomenici u zaleđu Šibenika, Etno-eko selo Škopljanci i Baćinska jezera.

Kako je vidljivo od tih 10 mjesta, tri su u Ličko-senjskoj županiji, što je veliko priznanje, ali i naznaka velika turistička potencijala kontinentalnog dijela ove županije.

M. Kranjčević

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!