O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji

1/20
U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji
U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji U spomen na 19 poginulih branitelja u Oluji
Objavljeno: 05-08-2015

ZALUŽNICA – Kod spomen obilježja 19 poginulih branitelja u Oluji, koje je podignuto nedaleko mjesta njihove pogibije, u Zalužnici, nedaleko Otočca, održan je pijetet i odavanje počasti u znak sjećanja na njihove živote koje su položili na oltar domovine. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i vojno redarstvene operacije „Oluja“ kod spomen obilježja u Zalužnici, poklonili  su se i počast odali predstavnici HV-a, MUP-a, Grada Otočca, Grada Crikvenice, Senja, Novog Vinodolskog, Općine Vinodolske, Općine Brinje i Općine Vrhovine, zamjenici župana Ličko senjskog Ivana Tomaš i Sanjin Rukavina, članovi obitelji poginulih te  predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomen obilježja. Mjesto stradavanja 19 hrvatskih vitezova pripadnika 133.  Domobranske pukovnije Otočac, mjesto je na kojem je živote položilo najviše hrvatskih branitelja tijekom vojno redarstvene akcije „Oluja“ na području Ličkoga ratišta.

O tijeku same vojno redarstvene operacije „Oluja“ govorio je umirovljeni pukovnik Ivica Brajković koji je kazao da se danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja kao spomen na veličanstvenu pobjedu hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

„Na današnji dan prije 20 godina hrvatska vojska oslobodila je svoj privremeno okupirani teritorij od strane pobunjenih Srba. Operacijom je vraćen u Hrvatsku ustavno pravni poredak, cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije. Vojno redarstvena operacija „Oluja 95“, uz „Bljesak“ ključna je operacija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih km ili 18,4 % ukupne površine RH. Nakon početnog djelovanja snaga hrvatskog ratnog zrakoplovstva i uništenja neprijateljskih sustava veze te topničke primjene po vojnim ciljevima, snage HV krenule su operaciju istodobno, iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 km. Na pomoćnom smjeru glavnog napada Glavnog stožera učestvovali su pripadnici 133. Pukovnije HV. Popunu sa vojnim obveznicima vršili su Uredi za obranu Otočac, Senj i Crikvenica ili bolje da razumijemo, Grad Otočac, Grad Senj, Grad Novi Vinodolski, Grad Crikvenica, Općina Brinje, Općina Vinodolska, i to je bila 133. Pukovnija HV. Da se ne zaboravi, prvog dana vojno redarstvene operacije „Oluja“ 4. kolovoza 95. godine oslobodili smo selo Dabar, došli nadomak Petrinić polja i ušli u selo Založnica te stavili pod nadzor prometnicu Otočac – Vrhovine. Petog kolovoza, drugog dana nastavljen je napad Petrinić poljem, Gornjim Doljanima i Založnicom. Šestog kolovoza uvodimo snage iz pričuve, 1. Bojnu 150 pješačke brigade iz Zagreba te s njima i djelom snaga 3. bojne 133. Pukovnije Otočac u potpunosti slamamo neprijateljski otpor te oko 18 sati ulazimo u Vrhovine. Tim je izvršena krajnja zadaća 133. Pukovnije. Nakon nekoliko dana domobilizirali smo 2. i 3. Bojnu i sa 1. Bojnom, topničko raketnom bojnom i ostalim pristožernim postrojbama odlazimo na obranu državne granice u širem prostoru Donjeg Lapca. Na žalost, san o oslobađanju svoje Domovine nisu dočekali svi, zato se uvijek moramo sjećati poginulih pripadnika koji su život podarili na oltar Domovine“ – kazao je umirovljeni pukovnik Ivica Brajković. 

Imena Robert Barbić, Donko Barbijani, Tomo Biondić, Zvonimir Dubravčić, Niko Jerković, Alen Kapelari, Milan Katalinić, Boris Malinarić, Darko Margeta, Teo Martinčić, Anton Mataija, Domagoj Rukavina, Željko Sekula, Neven Šarenić, Dragan Tomljenović, Mijo Tonković, Zdravko Vranić, Milan Vukelić, Josip Vuković zlatnim slovima uklesana su u povijet stvaranja hrvatske države.

Riječ blagoslova održao je vlč. Stanko Smiljanić.                

Dražen Prša

Podijeli novost na društvenim mrežama!