O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Muzealci spašavaju Svijet! ... Ma dajte, molim vas!

1/1
Muzealci spašavaju Svijet! ... Ma dajte, molim vas!
Muzealci spašavaju Svijet! ... Ma dajte, molim vas!
Objavljeno: 16-05-2015

OTOČAC – Od 16. do 18. svibnja ove godine stotinjak hrvatskih muzeja proslavit će kroz svoje programe 35. Međunarodni dan muzeja. Ta akcija, eto, počinje danas i završava u ponedjeljak.

Ovogodišnja „tema“ je „Muzeji za održivo društvo“, odredio ju je Međunarodni savjet muzeja sa sjedištem a gdje drugdje nego u Parizu. Nakana je prikazati muzeje kao institucije koje doprinose društvu i njegovu razvoju, preuzimajući aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog modela ponašanja prema okolišu i resursima, ma što god to značilo.

Da je veliki Svijet k vragu okrenuo, svjedoči i potreba da muzeji, odnosno cijela kultura u najširem smislu njena poimanja, ukazuju na neizostavnu svoju ulogu u razvoju društva, posredovanju novih ideja i preispitivanju ljudskog djelovanja na svim područjima života, s namjerom stvaranja održive perspektive za nadolazeće generacije. Tako se u brojnim obrazloženjima ove manifestacije navodi da je „pred djelatnicima u muzejima danas odgovornost da kroz svoj rad promiču koncept održivog razvoja i ukažu na potrebu očuvanja prirode kao nužnog preduvjeta za kvalitetan život čovjeka, upozore na nepromišljenost i neodrživost projekata čiji je osnovni cilj stjecanje profita te da otvore put za korištenje kulturne baštine i povijesnih graditeljskih vrijednosti kao razvojnog resursa.“. Naša baba Franca bi kazala „da je unda došal vrag po svoje“.

Da muzeji spašavaju Svijet?! (sic!) Da je teret spašavanja Svijeta pretovaren samo na leđa kulturnjaka? Jer ako je tomu tako, u čemu to živi moderni čovjek? U kakvu društvu? Tko mu ga je takvoga stvorio? Je li mu nametnut takav (neprihvatljiv) način izvana s nekoga drugog planeta, ili? Tko tu koga pravi ludim? Sve su to pitanja koja se zdravorazumski nameću sama po sebi, ne treba velike pameti da se dobije i odgovor. Za ono što je jedna uska grupa proizvela i skrivila, izazvavši velike posljedice i društveni kaos, doveden do neizdrživosti, najlakše je prebaciti na jednu drugu grupu, također malenu, podvaliti joj zadatak da se tobože time bakće i „ispravlja krive Drine“. Jadno da jadnije ne može biti, ma kakvi god to veličanstveni umovi bili koji su ovaj koncept osmislili.

A što će raditi muzeji u Ličko-senjskoj županiji? Uključili su se i oni „u spašavanje Svijeta“, svjesno ili nesvjesno, sve u stilu „kud svi tud i kilavi brajo“, ili „ma tko te što pita“, ili „ajde Mujo da je veća vojska“.

Tako će Muzej Gacke u Otočcu imati (ili je već imao) dvije manifestacije, jučer, 15. svibnja održana je druga izvedba kazališne predstave „Dvije“ Tene Štivičić u izvedbi Amaterske kazališne skupine Arupium iz Otočca, dok će večeras pod nazivom „Lokalni umjetnici u muzeju“ biti otvorena izložba crteža otočke amaterske slikarice Ane Dukmenić.

Muzej Like u Gospiću će 18. svibnja imati edukativnu radionicu za djecu pod nazivom „Izrada ukrasa i nakita od vune“.

Gradski muzej Senj će 18. svibnja predstaviti kulturno-povijesnu i ekonomsku valorizaciju povijesne baštine kao potencijala Grada Senja i to kroz Kulturno-povijesni park Nehaj.

Gradski muzej Novalja će danas, 16. svibnja, imati krajnje specifičnu i zanimljivu prezentaciju, pod nazivom „Ars amatoria“, o ljubavi i erotici u starom Rimu.

Eto tako će se muzeji na prostoru Ličko-senjske županije boriti za spas planeta Zemlje. Od koga? Pa od Zemljana, naravno.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!