O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Tko to od Kutereva pravi KUTAREVO?

1/1
Tko to od Kutereva pravi KUTAREVO?
Tko to od Kutereva pravi KUTAREVO?
Objavljeno: 30-04-2015

KUTEREVO – Je li Kuterevo – Kuterevo, ili je Kutarevo? Ovo pitanje djeluje neprimjereno, reklo bi se da je i uvredljivo, da ne kažemo da je glupo. Otkud sad pojava Kutareva? Tko to pronosi? Tko Kuterevo preimenuje i zašto? Komu to treba? Što je Kutarevo bolje, ispravnije, točnije, modernije, prihvatljivije, što li, od Kutereva?

Iz Zagreba se uredništvu javio jedan naš redoviti čitatelj, osoba koja se bavi zemljopisom, osoba od struke, kojoj je „pod ruku“ došao neki tekst objavljen u Sjedinjenim američkim državama, u Tucsonu, gradu u saveznoj državi Arizoni. Što radi Kutarevo (sic!) u nekima novinama u Arizoni? Pa eto, objavljen je članak pod nazivom „Brown bears nurtured at sanctuary in Croat village“. Članak opisuje utočište za medvjeđu siročad u Kuterevu, valjda je to i Amerikancima dovoljno bizarno i zanimljivo. I u tom članku se u podnaslovu, u najavi mjesta o kojemu je članak pisan i u samom tekstu pojavljuje sustavno KUTAREVO.

Čovjek bi rekao, ah, Bože moj, stranci su to, ne poznaju hrvatski jezik pa dobro da su ikako napisali. Naizgled bi se to moglo tako činiti, no autor teksta je Amel Emric, po prezimenu se čini da je podrijetlom iz Jugoistočne Europe i za pretpostaviti je da donekle vlada nekim jezikom sličnim hrvatskom. Autor teksta piše za The Associated Press, dakle uglednu američku i svjetsku kuću, ne za bilo koga.

U konačnici zbunjuje pojava Kutareva. Ako je autor teksta ime naselja sustavno koristio u spomenutoj varijanti, odakle mu to? Nije ga valjda sam isisao iz malog prsta? Tko mu je rekao da je Kuterevo Kutarevo? Sve su ovo pitanja koja se samo na prvi pogled mogu činiti tričava i nevažna, ali su ipak jako važna. Jer što bi se dogodilo da, primjera radi, Tucson pretvorimo u Tuscon? Tucsončanima vjerojatno ne bi bilo pravo, s razlogom. Zato ako je tko novinaru Associated Pressa podvalio krivi naziv mjesta, njemu na sramotu, ali i na sramotu cijelomu kraju, i cijeloj zemlji. Jer zapisano ime Kutereva je, by the way, mnogo, mnogo starije od otkrića Sjedinjenih američkih država, odnosno od njihove cjelokupne pisane povijesti. Ako se sami ne ćemo držati svoje jezične i ostale tradicije, a tko će onda?

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!