O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Poljska večer u senjskoj knjižnici

1/20
Poljska večer u senjskoj knjižnici
Poljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižniciPoljska večer u senjskoj knjižnici
Objavljeno: 29-04-2015

Grad Senj i Gradska knjižnica Senj ugostili su prijatelje iz poljskog grada Wroclawa koji uče hrvatski jezik. Tim povodom Knjižnica je organizirala „Poljsku večer“ kako bi nam se poljski gosti predstavili, pokazali koliko znaju naš jezik i vole našu zemlju i naučili nas ponešto i o svojoj zemlji i kulturi.

- Do ove suradnje došlo je zahvaljujući našim suradnicima iz poljskog grada Wieluna koji su nam ukazali da u Wroclawu postoji grupa entuzijasta, odraslih ljudi,  na čelu s prof. hrvatskog jezika Adrianom Jodko, koja se odlučila hrabro hrvati s hrvatskim padežima, deklinacijama i konjugacijama i ima jaku želju i volju naučiti lijepi, no vrlo komplicirani hrvatski jezik. Gosti borave u Senju tjedan dana, a Knjižnica im je složila bogat program boravka, druženja i razgledavanja kako bi što bolje upoznali ljepote i kulturu našeg senjskog kraja. U sklopu svog boravka svakodnevno imaju i nastavu hrvatskog jezika u Knjižnici koju vodimo prof. Jodko i ja. Gosti su razgledali grad, tvrđavu Nehaj te sakralne objekte, imali su u Knjižnici prezentaciju o ljepotama i potencijalima Senja, bili su u Gradskom muzeju, posjetili Turističku zajednicu, Gradsku upravu i Gradonačelnika, a do kraja tjedna još će posjetiti Krasno i NP Sjeverni Velebit, Radio Senj te Osnovnu školu gdje će prisustvovati jednom satu hrvatskog jezika. Knjižnica zahvaljuje svim navedenim institucijama koje su se uključile u realizaciju programa boravaka poljskih gostiju u Senju-rekla je uvodno ravnateljica Knjižnice Ana Prpić Rogić, prof. hrvatskog i poljskog jezika.

Goste je ispred Grada pozdravio  gradonačelnik Grada Senja Darko Nekić naglasivši zadovoljstvo zbog još jedne lijepe međunarodne suradnje i turističke promocije grada Senja.

Poljski prijatelji su istaknuli da im je boravak u Senju jako ugodan na čemu su zahvalni domaćinima. Tijekom „Poljske večeri“ gosti su se na našem jeziku predstavili i otkrili motive učenja hrvatskog jezika, a to su ponajprije ljepota naše zemlje i gostoljubivosti našeg naroda. Sve su to redom uspješni poslovni ljudi koji samovoljno uče naš jezik jer jednostavno - obožavaju Hrvatsku i Hrvate. Iskreni i simpatični odgovori poljskih prijatelja razgalili su i od srca nasmijali prepunu knjižnicu. Pogotovo je bilo zabavno poslušati kakve jezične nezgode zadese Poljake kada dođu na ljetovanje na naše more.

Posjetitelji su mogli čuti i kako zvuče stihovi velikog hrvatskog i senjskog  pjesnika Kranjčevića na poljskom jeziku i u interpretaciji poljskih studenata na hrvatskom  jeziku. Uz to, gosti su kroz zanimljive prezentacije na hrvatskom jeziku predstavili svoju zemlju, jezik i grad Wroclaw,a na kraju su i zapjevali pjesmu „Lijepa li si“, a pridružila su im se i oduševljena publika.

Ugodno poljsko-hrvatsko druženje nastavilo se i na domjenku na kojem su predstavljena poljska jela i pića pa je i na taj način u senjsku knjižnicu tu večer prenesen dašak daleke, ali prijateljske nam Poljske.

 Zoran Hapčo Pika

Podijeli novost na društvenim mrežama!