O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

S Davorom Rostuharom u Butan, zemlju zmaja

1/1
S Davorom Rostuharom u Butan, zemlju zmaja
S Davorom Rostuharom u Butan, zemlju zmaja
Objavljeno: 27-04-2015
Poznati hrvatski putopisac, 33-godišnji Davor Rostuhar, odveo je u ponedjeljak navečer prisutne znatiželjnike u daleki Butan, malenu zemlju koja živi drugačije od ostatka svijeta. Na multimedijalnom predavanju pokazao je mnoštvo slika i u detalje opisivao svoje putovanje koje je stihovima i kratkim pričama pretočio u svoju već šestu knjigu "U zemlji zmaja".
 
- "Navuci cipele dugoprugašice, stavi u ruksak ono najnužnije i kreni u planinu", savjetuje nam Rostuhar u jednoj od pjesama svoje zbirke koja ništa manje živopisno i informativno od dosadašnjih proznih djela donosi priču o Butanu, nepoznatoj i tajanstvenoj zemlji Dalekog istoka, koju je prošao ni više ni manje nego pješice. Hrabrost u hodanju po visokim vrhovima Himalaje i hrabrost u pisanju poezije, osjeća se u gotovo svakoj pjesmi, kao i hrabrost da se suoči s vlastitim demonima i zmajevima, kazala je u uvodu ravnateljica KIC-a Danijela Bogić.
 
Davor je iznio niz povijesnih i vrlo zanimljivih činjenica o Butanu, a ona koja najviše iskače jest da im je sreća važnija od BDP-a te čak imaju i ministra sreće. Također, da bi kao turist posjetili tu zemlju, "ulaz" se plaća 200 dolara po danu.
 
Objasnio je Rostuhar da je broj turista ograničen te su tako uspjeli sačuvati svoju posebnu tisućljetnu povijest koju su od očiju javnosti, izolacijom, uspjeli sačuvati do '60-ih godina prošloga stoljeća.
 
- Njihov četvrti kralj odrekao se apsolutne vlasti u korist parlamenta jer je vjerovao da skupina ljudi može bit mudrija i pametnija od jednog čovjeka. Deset godina sam planirao posjetiti Butan i uspio sam u jesen 2014. Bili su izolirani od cijeloga svijeta, Himalaja ih je čuvala kao štit. Nisu imali ni ceste, ni novac, a bili su tisućljetna kraljevina, objasnio je.
 
Istaknuo je i 320 kilometara dug planinarski put koji se prozeže na visini od 4-5000 metara - "najljepši treking na svijetu", gdje je posjetio ljude koji žive u dolini, 10 dana hoda udaljeni od prve ceste.
 
- Uživam u ovim predavanjima i novom načinu pisanja jer sam se po prvi puta, ovo je moja već šesta knjiga, ali po prvi puta sam se izražavao ne klasično putopisno nego kroz formu stiha, kratkih priča. Neki mali detalji Butana koje sam istraživao, od toga kakva je to zemlja, kakvi su ljudi, po čemu smo slični, a po čemu različiti i te stvari sam htio dočarati kroz puno malih priča da se stvori jedan portret te zemlje, koliko god mi malo znali o njoj jer je bila na marginama povijesti, odsječena, izolirana kroz cijelu povijest sve do nedavno. Iako je mala, daleka i slabo poznata ima zaista posebnu priču iz koje i mi nešto možemo naučiti i možemo vidjeti kako jedna mala zemlja može utrti jedan poseban put kroz razvoj. Oni su okruženi s milijardu Kineza i Indijaca, a njih manje od milijun je uspjelo sačuvati svoju i samostalnost i posebnu priču. To su učinili prije svega tako što su stavili naglasak na očuvanje kulture i okoliša, kazao je Rostuhar.
 
Na pitanje što ga pokreće u putovanjima i pisanju kazao je kako smatra da je imao sreće.
- Možda sa imao tu sreću i blagoslov da shvatim da je život kratak i da ga ne želim trošiti na stvari koje ne volim. Ovaj put nije lakši koliko god to izgledalo i lijepo i idilično, to je sve skupa jako puno borbe, danonoćni rad. Jako puno radim i trudim se i za sada uspjevam živjeti od tog sna.
 
Ne voli govoriti o budućim planovima no otkrio je kako uskoro opet dolazi u Gospić.
- Planiram s ovom pričom "Hrvatska iz zraka" za National Geographic, što sam sedam godina slikao Hrvatsku iz zraka, što je prošle godine objavljeno u mononografiji i izložbi koja je krenula, putovati po Hrvatskoj i po svijetu, predstavljati ljepote Hrvatske, i vaših krajeva, Like, Velebita, Gospića i nadam se da ćemo dovesti ovu izložbu ove jeseni i u Gospić, najavio je mladi putopisac.
 
Iva Vidović Pocrnić
Podijeli novost na društvenim mrežama!