O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Policija kaže: „Stanje sigurnosti u Otočcu zadovoljavajuće“

1/1
Policija kaže: „Stanje sigurnosti u Otočcu zadovoljavajuće“
Policija kaže: „Stanje sigurnosti u Otočcu zadovoljavajuće“
Objavljeno: 26-03-2015

Zapovjednik Policijske postaje Otočca Zvonko Vrban na sjednici je Gradskog vijeća Otočca podnio izviješće o stanju sigurnosti na području Grada Otočca.

Vijećnike je upoznao sa kaznenom problematikom, izdvojivši podatak da je u 2014. godini policija evidentirala 92 kaznena djela, od čega najviše iz općeg kriminaliteta (imovinski delikti 46). Od ta 92 kaznena djela otkriveno ih je 62 posto.

Kad je riječ o prekršajnoj problematici, načelnik Vrban izdvojio je podatak da je na području Grada Otočca zabilježeno 70 prekršaja, prijavljeno je 95 osoba iz Zakona o prekršajima proti javnog reda i mira nadležnom sudu u Gospiću. Prekršaji protiv javnog reda i mira najviše su se događali u ugostiteljskim objektima, na ulici.

„U 2014. godini došlo je do smanjenja ukupnog broja izvršenja prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira za 18 prekršaja ili -20 posto u odnosu na prošlu godinu“ – kazao je Vrban.

Ono što zabrinjava su podatci po kojima je vidljivo da je evidentirano 190 prekršaja iz ostalih Zakona od čega se najviše odnosi na Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji (50 slučajeva), zakon o osobnoj iskaznici (49), zakon o obaveznom osiguranju u prometu (19).

Kad je u pitanju prometna problematika, evidentirano je 137 prometnih nesreća, najviše subotom, poginulo su 4 osobe, ozlijeđeno 24, 109 ih je sa materijalnom štetom a najčešća vrsta nesreće odnosi se na slijetanje vozila sa ceste (43), za što se kao najčešće okolnosti navodi neprimjerena brzina uvjetima.

U 18 slučajeva učesnici u prometnim nesrećama bili su pod utjecajem alkohola. Prometne nesreće najviše su se događale subotom i srijedom.

„Ukupan broj KD-a u odnosu na 2013. godinu u padu je za 19 %, čime možemo biti zadovoljni pogotovo uzimajući u obzir da najtežih KD-a u 2014. godini nije evidentirano (ubojstvo, razbojništva ..). Također naknadno otkrivačka djelatnost nepoznatih počinitelja kaznenih djela je u porastu. Ukupan broj prekršaja protiv JRM-a u odnosu na 2013. godinu je u smanjenju za 20 %, odnosno za 18 prekršaja, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. Ukupan broj prometnih nesreća je na približno istoj razini, pri čemu je broj smrtno stradalih sa 1 u 2013. godini porastao na 4 smrtno stradale osobe u 2014. godini. S obzirom na navedeno cijenimo da je sigurnosno stanje na području Grada Otočca zadovoljavajuće. Napominjemo da smatramo kako je niz preventivnih aktivnosti koje je ova Policijska postaja poduzimala u suradnji sa vijećem za prevenciju Grada Otočca, pridonijelo povoljnom stanju sigurnosti na području Grada Otočca“ – kazao je načelnik Policijske postaje Otočac Zvonko Vrban.

Dražen Prša

Podijeli novost na društvenim mrežama!