O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Detaljnije o hodočašću Senjskog dekanata na Udbinu

1/5
Detaljnije o hodočašću Senjskog dekanata na Udbinu
Detaljnije o hodočašću Senjskog dekanata na UdbinuDetaljnije o hodočašću Senjskog dekanata na UdbinuDetaljnije o hodočašću Senjskog dekanata na UdbinuDetaljnije o hodočašću Senjskog dekanata na UdbinuDetaljnije o hodočašću Senjskog dekanata na Udbinu
Objavljeno: 12-03-2015

Na treću korizmenu nedjelju 8. ožujka tradicionalno na Udbini su hodočastili vjernici najstarijih biskupijskih sjedišta, Senjskog i Ubinskog dekanata. Hodočašće je započelo pokorničkim bogoslužjem i pobožnošću križnog puta u Crkvi hrvatskih mučenika. Pokorničko bogoslužje predvodio je udbinski dekan, upravitelj Svetišta i župnik mons. mr. Tomislav Rogić. Pobožnost Križnog puta predvodio je senjski dekan i župnik Sv. Jurja, preč. Silvijo Milin, dok  su tekstove  - postaja Križnog puta čitali ministranti i hodočasnici iz pojedinih župa. Ostali svećenici do početka sv. mise bili su  na raspolaganju hodočasnicima iz oba dekanata za svetu ispovijed.

Nakon  završetka Križnog puta uslijedilo  je misno slavlje koje je predvodio preuzvišeni biskup mons. dr. Mile Bogović u koncelebraciji sa svećenicima iz oba dekanata. Liturgijsko pjevanje predvodili su pjevači senjskog i udbinskog župnog zbora  uz pratnju na orguljama gospodina Ivana Prpića Špike, voditelja senjskog katedralnog zbora sv. Cecilija.

Na početku misnog slavlja, domaćin, dekan i župnik udbinski, mons. mr. Tomislav Rogić pozdravio je preuzvišenog Biskupa, svećenike i sve hodočasnike, također i dekan senjski, župnik Sv. Jurja preč. Silvijo Milin, nakon čega su predstavili svoje dekanate i upoznali prisutne sa stanjem u župama i značajnim događajima u proteklom periodu, potom je biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović pozdravio svećenike i vjernike i započeo svećano liturgisko slavlje.

U svojoj propovijedi Biskup se posebno osvrnuo na riječi iz Evanđelja treće korizmene nedjelje koje se odnose na Isusov izgon trgovaca iz hrama,.…načini bič od užetâ te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima…, pojasnio je što nam Isus ovim svojim činom poručuje i kako je ovaj prizor ostavio dubok dojam na narod i učenike te kako je Isusovo ponašanje pred trgovcima u hramu osuda svakog trgovačkog odnosa pred Bogom jer Bog ne trguje, daruje se iz ljubavi. Boga spoznajemo u njegovu daru, Isusu Kristu. Nastavio je, kako je Isus istjerao trgovce iz Hrama, tako je potrebno danas iz nas istjerati taj trgovački mentalitet, robovanje bogu novca i bogastva – mamonu - mamonizam simbolizira pohlepu za materijalnim stvarima, bolesnu čežnju za materijalnim vrijednostima. Bog ili Mamona - to je alternativa, a vidimo kako novac ta lažna vrijednost često nadomješta Boga u čovjekovu životu. Današnji čovjek vjeruje  tom lažnom božanstvu, posve mu se predaje služi mu. Dok se vjernik posve oslanja na Boga, na Isusa Krista, samo njemu služi, samo njega ljubi, budite posvećeni Bogu, tražite kraljevstvo i pravednost njegovu.

U ovo korizmeno vrijeme Crkva nas želi pozvati da uskladimo svoj život s onim što vjerujemo, ne možemo slaviti Krista, a ne vidjeti  i biti neosjetljivi prema našim bližnjima kojima je potebna pomoć. Spomenuo je srednji vijek u kojem je društvena skrb počivala na kršćanskoj osjećajnosti i zajedništvu spasenjskog značaja za siromašne i putnike. Važan srednjovjekovni oblik socijalne skrbi i pomoći siromašnima i putnicima bili su gostinjci - hospiciji i prenočišta, institucije koje su osnivali redovnici pavlini u svojim samostanima, i to uz putove na mjestima gdje su putnici bili njjače ugroženi. Spomenuo je najpoznatiji samostan (danas ruševina) u Modruškom gvozdu (šumi) Sv. Nikole, koji bio važan za putnike preko Kapele. Također i samostane na senjskom području, Sv. Spasa u uvali Ljubotina s južne strane Senja i Sv. Jelene u Vlaškoj drazi sa sjeverne strane Senja, napomenuo je da se također u gradu Senju  uz negdašnju crkvu Sv. Duha u dokumentima spominje postojanje gostinjacahospicija.

U nastavku propovijedi spomenuo je važnost obitelji koja je temelj društva a koja je danas ugrožena sa svih strana, prisutna je velika agresija da se ona razori. Napomenuo je, borimo se za vjernost i svetost naše obitelji. Ova korizmena hodočašća su u znaku obitelji i pripreme za uspješan  II. Nacionalni susret hrvatskih obitelji koji će se održati na Trsatu, 19. travnja ove godine.

Također je napomenuo da u našoj Biskupiji 2015. godinu slavimo kao Godinu Evanđelja, kao simbol uzeli smo  križ iz 14. stoljeća koji se čuva u Sakralnoj baštini Senj.  Na tom križu u sredini se nalazi lik janjeta - simbol Jaganjca Božjega,  a na njegovim krakovima su simboli evanđelista: Mateja (čovjek), Marka (lav), Luke (vol), Ivana (orao).

Biskup je upoznao prisutne hodočasnike o radovima na oltarnom  reljefu CHM  koji će biti završen do proslave Dana hrvatskih mučenika 29. kolovoza 2015. godine, također je napomenuo da će na taj dan prvi put zasvirati i nove orgulje u CHM.

Na kraju sv. mise Biskup je zahvalio  domaćinu mons. Rogiću, svećenicima, pjevačima i hodočasnicima na sudjelovanju, također i domaćin mons. Rogić je zahvalio preuzvišenom Biskupu i ostalim sudionicima, zatim  pozvao prisutne u dvoranu Pastoralnog centra na prezentaciju u okviru koje je predstavio Apostolsku pobudnicu Pape Franje,  Radost Evanđelja, također je  predstavio preostale  radove  na CHM i na oltarnom reljefu.

Poslije prezentacije hodočasnici su počašćeni napitcima i keksima, nakon čega su  radosni i duhovno obogaćeni ovim susretom krenuli svojim kućama.

Priredila:

Blaženka Ljubović, prof.

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!