O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

O HRAIS-u - novom sustavu carinjenja robe

1/1
O HRAIS-u - novom sustavu carinjenja robe
O HRAIS-u - novom sustavu carinjenja robe
Objavljeno: 27-11-2014

RIJEKA – Carinska uprava Ministarstva financija je danom pristupanja EU, 1. srpnja 2013. godine, započela primjenu novog uvoznoga sustava carinjenja robe - HRAIS-a. Navedeni sustav predstavlja potpunu elektroničku komunikaciju između carinske službe i gospodarstvenika, te uvjetuje elektroničko podnošenje uvoznih carinskih deklaracija. U okviru toga sustava predviđena je razmjena elektroničkih poruka u postupku uvoznoga carinjenja robe, što podrazumijeva bezpapirnatno poslovanje u uvozu. Pored novoga načina podnošenja uvoznih deklaracija, u potpunosti je izmijenjen način popunjavanja određenih polja uvozne carinske deklaracije, kao i primjena pojedinih pojednostavnjenih postupaka deklariranja u okviru novoga sustava HRAIS-a.

Na tu temu u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Rijeka bit će održan seminar pod nazivom „H R A I S“. Seminar je dio Programa „Olakšavanje trgovine i transporta 2014.“ u organizaciji CroatiaPRO Odbora (Nacionalnog odbora za olakšavanje trgovine i transporta ), HGK – Sektor za promet i veze u suradnji sa carinskom upravom RH i županijskim komorama. Glavni cilj programa je pravovremena edukacija gospodarstva iz područja carine, carinskih procedura i zakona, međunarodne trgovine i transporta.“

Seminar će biti održan 5. prosinca ove godine (petak) u velikoj dvorani HGK ŽK Rijeka, Bulevar oslobođenja 23, u 11 sati i potrajat će do 14 sati.

Sukladno tome, tema ovih seminara je prikaz novog postupka uvoznoga carinjenja robe, načina na koji se vrši komunikacija između carinske službe i gospodarstvenika, načina primjene pojednostavnjenih postupaka, kao i načina popunjavanja određenih polja uvozne carinske deklaracije. Pri tome, biti će istaknute obveze i prava deklaranta odnosno njegovog zastupnika u postupku carinjenja robe, kao i mogućnosti i uvjeta na koji se mogu zahtijevati određeni instituti vezani uz carinjenje robe - izmjena podataka u deklaraciji, poništavanje deklaracije, ispunjavanje uvjeta za puštanje robe i dr.

Seminar će realizirati predavači Carinske uprave RH:

- Ljubica Galić,

- Dubravka Begović,

- Božo Lukin.

Zbog ograničenog broja mjesta u dvorani i potrebnih organizacijskih priprema za realizaciju seminara prijave se zaprimaju do 3. prosinca (srijeda).

Polaznici će moći psotavljati konkretna pitanja.

Seminar je besplatan.

Prijave se mogu poslati e-mailom na adresu: zoreskovic@hgk.hr ili na fax br: (051)216-033.

 

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!