O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Aachenu svečano proslavljen Dan hrvatske državnosti

1/8
U Aachenu svečano proslavljen Dan hrvatske državnosti
U Aachenu svečano proslavljen Dan hrvatske državnosti U Aachenu svečano proslavljen Dan hrvatske državnosti U Aachenu svečano proslavljen Dan hrvatske državnosti U Aachenu svečano proslavljen Dan hrvatske državnosti U Aachenu svečano proslavljen Dan hrvatske državnosti U Aachenu svečano proslavljen Dan hrvatske državnosti U Aachenu svečano proslavljen Dan hrvatske državnosti U Aachenu svečano proslavljen Dan hrvatske državnosti
Objavljeno: 11-06-2024

AACHEN - Svetom misom za Domovinu te koncertom Klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice u subotu je u nazočnosti 1.000 Hrvata u aachenskoj katedrali obilježen je Dan hrvatske državnosti. Svečanu proslavu organizirao je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Düsseldorfu u suradnji s Hrvatskim katoličkim misijama Aachen i Köln.

U najstarijoj katedrali sjeverne Europe, u kojoj se poradi svoje povijesne i arhitektonske vrijednosti organiziraju samo najvažniji europski i svjetski događaji, prvi puta u povijesti održana je misa na hrvatskome jeziku. Značajnu posebnost cijeloga događaja u kontekstu višestoljetne pripadnosti Hrvatske europskom civilizacijskom krugu predstavlja činjenica da je događaj hrvatskog karaktera održan upravo uoči 1100. obljetnice krunjenja prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Svetom misom koncelebrirali su fra Ivica Radić, voditelj HKM Aachen – član Franjevačke provincije Bosne Srebrene te fra Vuk Buljan, voditelj HKM Köln i fra Ivan Režić - svećenici Provincije Presvetog otkupitelja sa sjedištem u Splitu, čime je očitovano i jedinstvo hrvatskog naroda. Nakon Svete mise, službeni dio programa nastavljen je uz pjesme u izvedbi Klape Sveti Juraj.

Generalni konzul sa sjedištem u Düsseldorfu doc. dr. sc. Ivan Bulić u obraćanju nazočnima u katedrali istaknuo je slijedeće: - Večeras smo prvi puta u povijesti  slavili svetu Misu na hrvatskome jeziku u katedrali 'Oca Europe', Karla Velikog, prvog okrunjenog cara na Zapadu nakon propasti Rimskog Carstva.

Večeras su se Hrvati koji borave u Njemačkoj i Sjevernoj Rajni Vestfaliji prvi puta u povijesti okupili u Dvorskoj kapeli onodobnog širitelja kršćanstva, kršćanstva kojeg smo i mi Hrvati prihvatili od franačkih misionara, dakle Karlovih misionara. Imao sam prigode čuti da se sveta misa u aachenskoj katedrali nikada i nije slavila na bilo kojem od stranih jezika, a evo večeras smo je proslavili na hrvatskome jeziku.

Također napominjem da smo misu za Domovinu u Aachenu proslavili uoči 1100. obljetnice krunjenja prvog hrvatskog kralja Tomislava. Proslavili smo je za međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku. Svjedočanstvo je to kako je još od 7. i 8. stoljeća čvrsti savez između franačke vladajuće dinastije i Crkve utjecao na tijek razvoja zapadnoevropske povijesti, a Hrvati su još od tih davnih vremena bili dijelom istog civilizacijskog kruga.

Dragi prijatelji, u svjedočanstvo o dugotrajnim vezama može se uvjeriti svatko od večeras nazočnih upravo u ovoj katedrali, samo na nekoliko koraka, a ovdje u mađarskoj kapeli aachenske katedrale (Ungarnkapelle) može se vidjeti natpis Rex Croatiae et Slavoniae. Svjedočanstvo je to kako je onodobna, a tako i sadašnja Hrvatska u kontinuitetu bila i ostala dijelom zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga – nadahnuto je kazao generalni konzul Bulić.

Sukladno činjenici da je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Düsseldorfu otvorenim pozivom sve nazočne pozvao i na službeni prijam povodom Dana državnosti, program je i nastavljen u obližnjem okupljalištu Hrvata gdje je nazočilo više od 350 osoba. Nakon što je Kpaa mSv. Juraj otpjevala hrvatsku i njemačku himnu, generalni konzul se još jednom obratio nazočnima govorom kojim je iznijet historijat stjecanja državnosti kao i aktualna vanjskopolitička postignuća hrvatske Vlade. Generalni konzul dr. Bulić je također iskoristio prigodu zahvaliti se zaslužnima da se na ovako dostojanstven način obilježi Dan hrvatske državnosti te je tom prigodom posebnu zahvalu uputio Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Ministarstvu obrane, a poglavito potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću.

Program je nastavljen pjesmom Klape Sveti Juraj i druženjem brojnih Hrvata duboko u noć.

 

Generalni konzulat Republike Hrvatske Düsseldorf/ M.K.

Foto: GK RH Düsseldorf, HKM Aachen

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom