O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Zašto mediji šute?? Od korone je u Hrvatskoj od ožujka umrlo 200 osoba. A znate li koliko je preminulo od raka?‘

1/1
Zašto mediji šute?? Od korone je u Hrvatskoj od ožujka umrlo 200 osoba. A znate li koliko je preminulo od raka?‘
Zašto mediji šute?? Od korone je u Hrvatskoj od ožujka umrlo 200 osoba. A znate li koliko je preminulo od raka?‘
Objavljeno: 10-09-2020

Zbog karantene i bojazni od zaraze koronavirusom brojni onkološki bolesnici nisu u posljednjih nekoliko mjeseci išli na kontrolne preglede na koje su trebali ići, a neki su i oboljeli od karcinoma a za to još ne znaju upravo zbog neodlaska na pregled. Sinoć je o tom problemu za RTL Direkt govorio predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Split, dr. Eduard Vrdoljak.

Ističe da je strah na početku epidemije vjerojatno bio opravdan, no rezultati će se znati tek za godinu ili dvije.

– Nedavno smo analizirali broj novo dijagnosticiranih bolesnica s rakom dojke u Hrvatskoj za vrijeme lockdowna i otkrili da u prva dva tjedna petog mjeseca broj novooboljelih dijagnosticiranih žena koju su dobile iglenu biopsiju i dijagnozu raka bio je za gotovo 50 posto niži nego u prva dva tjedna 2019. godine. Prava istina jest da imamo kontinuirani porast novooboljelih bolesnica s rakom dojke i da to sigurno ne znači da one nisu dobile rak nego da se nisu dijagnosticirale. Kao posljedicu ćemo imati kasnije dijagnosticirane tumore, a samim time i moguće lošije ishode u liječenju, kaže dr. Vrdoljak.

Ističe da su mnogi Covid stavljali u središte pa zaboravljali na onkološke probleme.

– Krivi ste i vi novinari, jer u žižu javnosti ste stavili Covid krizu pa je ljudima bilo lakše bilo pobjeći od tmurne onkološke istine. Nije lako otići na onkološki pregled i dijagnosticirati tumor, ljudi to ne vole to raditi. Mi Hrvati smo jedna od nacija koja se najmanje odaziva generalno na takve rano detekcijske preglede, dodaje Vrdoljak.

Pojasnio je da se na ranu detekciju raka debelog crijeva javi tek 20 posto bolesnika, a na ranu detekciju raka dojke javi se oko 65 posto pacijentica.

– Ponavljam: nije da imamo manje dijagnosticiranih i da nas je korona spasila od raka nego ćemo nažalost kasnije dijagnosticirati bolest. Od početka Covid krize smo dijagnosticirali do danas 12.200 bolesnika s Covidom od kojih je 203 umrlo, u isto vrijeme dijagnosticirano je 12.300 bolesnika s rakom, znači gotovo isto, ali smrtnost od raka je od šest do sedam tisuća. Tako da je ta razlika dramatična, rekao je dr. Eduard Vrdoljak u RTL Direktu.

Direktno.hr

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!