O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ako ima korone, ali nema svinjske kuge

1/1
Ako ima korone, ali nema svinjske kuge
Ako ima korone, ali nema svinjske kuge
Objavljeno: 22-06-2020

OTOČAC – Ako ima korone, nema svinjske kuge! 19. lipnja ove godine Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede zaprimila je službenu informaciju od Svjetske organizacije za zdravlje životinja da je Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge.

Dodjela statusa zemlje službeno slobodne od klasične svinjske kuge rezultat je rada veterinarske struke i dosljednosti u provođenju mjera iskorjenjivanja, nadziranja i implementacije preventivnih mjera te ima neizmjeran značaj za svinjogojsku proizvodnju u RH i poljoprivredu u cjelini.

U cilju omogućavanja slobodne trgovine živim svinjama, mesom i proizvodima od mesa svinja na tržište EU i treće zemlje, Hrvatska je od 1. siječnja 2005. godine zabranila preventivno cijepljene protiv klasične svinjske kuge. To je ujedno i bilo i u cilju  usklađivanja politike kontrole ove bolesti koju provode sve države članice EU. Zadnji slučaj klasične svinjske kuge u RH u domaćih svinja bio je potvrđen ožujku 2008. godine, a u divljih svinja u studenom 2008. godine – priopćavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

M.K.  

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!