O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Bogdan: Marksistički totalitarni sustav u svibnju

1/3
Bogdan: Marksistički totalitarni sustav u svibnju
Bogdan: Marksistički totalitarni sustav u svibnju Bogdan: Marksistički totalitarni sustav u svibnju Bogdan: Marksistički totalitarni sustav u svibnju
Objavljeno: 16-05-2020

Jandroković je zajednički vijenac Sabora i Vlade položio kod Središnjeg križa uz izaslanika predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana te potpredsjednika Sabora Željka Reinera.

Položen je i vijenac Počasnog bleiburškog voda, kojeg su predstavljali predsjednik Vice Vukojević te Vladimir Šeks i Bože Vukušić. Na Mirogoju su bili i preživjeli sudionici. 

Uslijedila je islamska molitva - dova, za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti koju je predvodio imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Molitvu za sve žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

"Hrvatski narod i ove godine proživljava povijesnu memoriju i značenje koje je za njega imao svibanj '45. Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja, umiranja doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje i uspostavu mira i slobode. To je očekivao i hrvatski narod. No mjesec svibanj '45. godine u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva, izručenima jugoslavenskoj vojsci od zapadnih saveznika. Bleiburg i Križni put duboka su i nezacijeljena rana. Taj je svibanj za razliku od drugih naroda, kojima je vraćena sloboda i demokracija, dolaskom marksističkog totalitarnog sustava za nas značio novi početak progona, zatvora, ubijanja nevinih ljudi. U ovoj 75. obljetnici ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima stojimo pred svim žrtvama, u prvom redu žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima te ispunile krvlju i suzama gotovo čitavo 20. stoljeće. Stojimo pred svim razoružanim vojnicima, velikom broju civila koji su bježali od uspostave komunističkog režima, koji su ubijeni bez suda, a njihova tijela su bačena u jame, masovne grobnice, Jadransko more, rijeke i jezera po Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Austriji i drugim zemljama i krajevima. Žrtve stradalnici dugo nisu imali pravo na javni spomen i znamen svojim umrlima", rekao je mons. Bogdan. 

Direktno.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!