O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

HGK traži ukidanje samoizolacije za izaslane radnike

1/1
HGK traži ukidanje samoizolacije za izaslane radnike
HGK traži ukidanje samoizolacije za izaslane radnike
Objavljeno: 25-04-2020

OTOČAC - Hrvatska gospodarska komora je u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine zatražila od Stožera civilne zaštite izuzeće od samoizolacije za izaslane radnike koji izvode prekogranične usluge u Hrvatskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, kao i državljana BiH koji u Hrvatskoj rade preko kvota za uvoz radnika.

-Izaslani radnici nisu zaposleni u susjednoj zemlji, ali putuju u nju radi ispunjavanja ugovornih obveza. U mnogim slučajevima to nisu svakodnevni prijelazi granica, već se radovi izvode na određeno vrijeme boravkom u zemlji domaćinu. Budući da se tim osobama trenutno onemogućuje ili otežava ulazak u zemlju zbog samoizolacije, procjenjujemo da nastaju poslovne štete koje se mogu ublažiti tako da im se omogući prelazak granice na sličan način kao i dnevnim migrantima. Poslovni interes je po tom pitanju obostran - pojasnio je predsjednik HGK Luka Burilović, dodavši kako je osobito hitan problem na području graditeljstva, jer su radovi i upravljanje projektima povezani s predajom dokumentacije i tehničkim preuzimanjem objekata.

-Također predlažemo da se odobri poseban status i servisnim tehničarima koji obavljaju nužni servis opreme. U slučaju kvara ili opuštanja redovnog servisa, proizvodni procesi mogu se potpuno zaustaviti. Popravke često, zbog stručnosti i jamstvenih uvjeta, smije obaviti samo servisni tehničar iz tvrtke koja je proizvođač ili prodavač određenog uređaja. Ako se za inozemnog servisera odredi karantena, pojedinačni proizvodni procesi mogu biti obustavljeni za najmanje 14 dana - izjavio je Burilović. 

HGK i VTK pozivaju da se izaslanim radnicima uredi boravak u skladu s epidemiološkim preporukama i da za vrijeme boravka u Hrvatskoj, odnosno BiH, žive izolirano od svoje okoline. 

HGK također predlaže da se mjera izuzeća od samoizolacije primjenjuju i na sve državljane BiH koji kod nas rade preko sustava kvota za uvoz radnika. -Ova problematika je izuzetno bitna jer radnici koji dolaze iz BiH u sustavu kvota nadomještaju radnike u sektorima koji su u Hrvatskoj izuzetno deficitarni - zaključio je Burilović.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!