O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

40–a obljetnica i nova predsjednica ZD-a Sinac Zagreb

1/8
40–a obljetnica i nova predsjednica ZD-a Sinac Zagreb
40–a obljetnica i nova predsjednica ZD-a Sinac Zagreb40–a obljetnica i nova predsjednica ZD-a Sinac Zagreb40–a obljetnica i nova predsjednica ZD-a Sinac Zagreb40–a obljetnica i nova predsjednica ZD-a Sinac Zagreb40–a obljetnica i nova predsjednica ZD-a Sinac Zagreb40–a obljetnica i nova predsjednica ZD-a Sinac Zagreb40–a obljetnica i nova predsjednica ZD-a Sinac Zagreb40–a obljetnica i nova predsjednica ZD-a Sinac Zagreb
Objavljeno: 14-11-2019

ZAGREB – Ovog vikenda održana je ujedno i radna i izborna i svečana skupština Zavičajnog društva Sinac iz Zagreba. Osim radnih članova skupštini su nazočili i umirovljene strukture kao i uzvanici te pojedinci koji su svojim doprinosom pomogli rad Sinca u Zagrebu.

Sjednicu je vodio Bruno Ćutić. Prva se skupštinarima obratila Anamarija Bogdanić Vlašić kroz vrlo emotivan govor položen na sjećanja i rad društva proteklih 40 godina. Društvo je osnovano 29. lipnja 1979. Osnivaju ga iseljeni Sinčerani intelektualci u hrvatsku metroplu sa svojih domaćinskih ognjišta. Čitajući imena osnivača jasno se oslikala stvarnost kako su već mnogi od njih pokojni, među kojima svakako valja istaknuti dugogodišnjeg predsjednika i skrbnika istog Ivana Bogdanića koji je preminuo ove godine u proljeće.

Osim kulture i umjetnosti društvo je okupilo i malonogometni klub „Sinac“ u kojem je igrao i poznati hrvatski reprezentativac Dario Šimić. Poznate su bile i rally kolone kao i ispiti spretnosti vozača od Zagreba do Sinca. Tu je i bogat humanitarni rad posebice za vrijeme Domovinskog rata, podržavanje domicilnih društava i klubova mjesta Sinac. Spomenimo i likovnu koloniju i književne večeri. Upoznavanje zavičaja hodajućim  planinskim i dolinskim rutama.

Posljednji neostvareni za sada projekt koji je bio i zadnja želja Ivana Bogdanića vanjski je križni put za koji je nabavio rastere te ih poklonio župi Sinac, a već su bili dio crkvenog postava župe Granešina u Zagrebu. Iz te ideje izrodio se i korizmeni koncert „Sinac pod križem“ koji svake godine prikuplja donacijski novac i polaže se župi na raspolaganje, a u svrhu realizacije plemenite ideje. Velik dio projekata realiziran je sa KUD-om „Lipa“ Sinac, a na pomolu su i nove ideje.

Pripreme kulturnog programa odvijaju se pri Narodnom učilištu Dubrava sve do današnjih pa i današnjih dana. ZD Sinac veliki je stvaratelj novih pjesama inspiriranih zavičajem i naslonjenih na melodije izvornih pjesama. Autori su Ivan Starčević, Đoni Dubravčić i Ivan Bogdanić. Neke od pjesama već se svojataju kao narodne: Liko moja tamburice stara, Noć u Brinju, Gackoj na izvoru, Ličkom sokolu i mnoge druge.

Brojni su nastupi i uspjesi ovog društva u domovini i van nje. Posebice su izražene prijateljske veze sa Gradišćem i Hercegovinom.

I nakon 40 godina priča ide dalje. Članovi su prepoznali, a kako je potvrdila i ladarica gđa. Ana Kelin, inače voditeljica pjevanja, „duša i gen Like i dalje živi u ovom društvu kroz gospođu Anamariju Bogdanić Vlašić“ koja je izabrana za novu predsjednicu Zavičajnog društva Sinac. Uz nju izabrane su i ostale strukture potrebne za rad. Čestitamo Anamariji, osnivačima i članovima visoku 40.-u obljetnicu te blagoslovljen rad u budućnosti.

 

Jasna Ilić

Foto: D: Perković

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!