O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

BOMBA! Megaskandal kod Divjakice, reagirala i Europa

1/1
BOMBA! Megaskandal kod Divjakice, reagirala i Europa
BOMBA! Megaskandal kod Divjakice, reagirala i Europa
Objavljeno: 02-11-2019

Dok se profesori bore za veće koeficijente i rast plaća, resor ministrice Blaženke Divjak potresa nova, ne baš ugodna afera. Naime, Hrvatska će u proračunu morati osigurati dodatnih 6,447.294,69 milijuna kuna, što je iznos neprihvatljivih troškova koje je agencija DEFCO odbila financirati. Riječ je, inače, o agenciji koja je u Hrvatskoj zadužena za učinkovito upravljanje sredstvima iz Europskog socijalnog fonda pa će se sada ta sredstva morati namaknuti iz proračuna. Iz toga proizlazi da je Divjak u prvom zahtjevu za financijsku nadoknadu europskog novca za svoju čuvenu Školu za život ostala bez 25 posto europskog novca, koji će sada morati osigurati u državnom proračunu.

U njezinu resoru zbog Škole za život prvi zahtjev za nadoknadu sredstava za period od 1. ožujka do 31. prosinca prošle godine, a u kojem je iz fondova zahtijevano 25,091.469.07 kuna. Hrvatskoj to još nije službeno refundirano, no europska agencija prihvatila je snositi troškove od 17,247.459,04 kune, dok je u ostatku od gotovo 6,5 milijuna kuna ova europska agencija otkrila nepravilnosti te odbija refundirati taj iznos.

Kako piše Večernji, ključni razlog neprihvatljivih troškova su propusti u procesu javne nabave udžbenika, a u navedeni iznos uračunati su i troškovi metodičkih priručnika i virtualnih učionica. Iz zahtjeva za nadoknadu izuzeti su i putni troškovi, honorari, a sve to zato što agenciji nisu dostavljene obračunske liste.

Tu, međutim, nije kraj problemima u resoru ministrice Divjak. Naime, Ministarstvo znanosti nedavno je postupke velikih javnih nabava prebacilo na Središnji ured za središnju nabavu, no tvrtka STS stvorila je problem u tom postupku koji se odnosi na nabavu 91 641 tableta. Riječ je o natječaju čija je početna vrijednost bila 146 tisuća kuna, a koji je realiziran prije mjesec dana. Posao je pripao tvrtki S&T Hrvatska za iznos od 101 milijun kuna s PDV-om. Na natječaju je sudjelovala i tvrtka Hangar 18 koja je lani pobijedila na natječaju za nabavu 6400 tableta koji su kupljeni za eksperimentalnu fazu Škole za život, no njihova ponuda sada je ocijenjena nepravilnom, što ne čudi ako se zna da je spomenuta tvrtka na prošlom natječaju isporučila neispravne tablete, iako se ispostavilo da je Ministarstvo znanosti zaboravilo precizirati specifikacije za nabavu uređaja. Kako je izjavio Stjepan Vanđija iz tvrtke STS za Jutarnji list, problem nastaje u tome što je njegova tvrtka, a ne Hangar 18, dala za 18 milijuna kuna jeftiniju ponudu od one koju je dao pobjednik natječaja, a postupak bi se trebao okončati pred Upravnim sudom, no izgleda da su problemi s natječajem tek kap u moru problema u resoru ministrice Divjak.

Dnevno.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!