O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Rada Borić i Mrak Taritaš razbjesnile majke

1/1
Rada Borić i Mrak Taritaš razbjesnile majke
Rada Borić i Mrak Taritaš razbjesnile majke
Objavljeno: 24-10-2019

Prije nekoliko dana saborska zastupnica i šefica Glasa Anka Mrak Taritaš predložila je da se ukine mjera koju kao pronatalitetnu provodi Grad Zagreb dovodeći u pitanje status roditelja-odgojitelja. Nakon nje, zahtjevu za ukidanje mjere roditelj odgojitelj pridružila se gradska zastupnica Rada Borić, a gradski zastupnici Kluba Lijevog bloka poručili su kako od gradonačelnika Milana Bandića traže uvođenje besplatnih vrtića. Kako su kazali zastupnici iz Lijevog bloka kojem pripada i Borić od uvođenja ove potpore prije tri godine, smanjen je broj djece u dječjim vrtićima, a prisutan je i trend ispisivanja iz vrtića. Borić pak drži kako to mjera potiče rodnu neravnopravnost jer su žene njene najčešće korisnice te ih mjera odvlači s tržišta rada.

”Procjenjuje se da će više od 300 milijuna kuna koštati mjera roditelj odgajatelj, a kada bi se samo dio tih novaca usmjerio na gradnju vrtića, ali i financiranje vrtića tako da oni budu u potpunosti financirani iz proračuna, na što građani grada Zagreba imaju potpuno pravo jer plaćaju najveći prirez u državi, onda bi to bila prava demografska mjera”, izjavio je pak predsjednik kluba Tomislav Tomašević dodajući da novac za roditelje odgajatelje treba preusmjeriti u programe koji će omogućiti zapošljavanje tih roditelja. Rasprava u koju su se uključile Borić i Mrak Taritaš negativno je odjeknula na Facebook stranici Majke odgojiteljice Zagreb, gdje se komentari ne prestaju nizati. Neke od njih u cijelosti prenosimo:

-Gospođo Mrak, dajte vi ženama normalne uvjete za život, omogućite majkama da mogu raditi i imati obitelj da ta djeca ne budu više u vrtićima nego doma, da imaju svoje majke, a ne da nas viđaju tri sata u danu… Kada omogućite pristojan život ženama koje rade, ukinute što god hoćete. Ja ih imam dvije, u 6 ih snene nosim u vrtić i kupim u 16 sati. A kad sam druga smjena, moje cure skoro da me i ne vide. Mislite da žene ne žele raditi? Možda pojedine. Ali evo, uzmite radni tjedan majke koja radi i mora putovati na posao. Vjerujte, mrziti ćete sebe kao i ja sebe. I da, za sitniš

-Subvencija za troje ili kamoli više djece je daleko skuplja nego izdaci za roditelje odgojitelje, zbog toga i je uvedena ta mjera jer je za Grad Zagreb to jeftinija opcija. Zagreb sufinancira 2800 kuna po djetetu vrtić pa eto čista računica. A da ne velim da su si tako rasteretili vrtiće i još uvijek nema mjesta.

-Nek’ sebi ukine plaću pa da vidimo kako će izdržati mjesec!

-Majkama s  četvero djece da se ukine status i da se zaposle za tri tisuće kuna i da plate vrtić i sve ostalo? Još one koje se podstanari… Pa za što da radi, od čega živjeti? Kao da ona daje iz svog džepa, može je biti sram! Zar trebamo ići krasti i otimati?

Dnevno.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!