O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Silovatelji iz Vukovara žive u susjedstvu sa žrtvama! I nikom ništa.

1/1
Silovatelji iz Vukovara žive u susjedstvu sa žrtvama! I nikom ništa.
Silovatelji iz Vukovara žive u susjedstvu sa žrtvama! I nikom ništa.
Objavljeno: 23-10-2019

Silovanja u Domovinskom ratu, ratni su zločin o kojem se u Hrvatskoj šuti. Od prikupljenih tristotinjak iskaza, osuđena su samo četvorica silovatelja.

Većinu njih, i danas, dvadeset godina poslije žrtve susreću na ulici. Jedan je, primjerice, poznat imenom i prezimenom dostavljač u policiji. Protiv četiri osobe u tijeku je kazneni postupak pred Županijskim sudom u Vukovaru.

Dok je Vukovar padao, ljudi su odvođeni, ubijani. Tisuće žena sustavno su silovane i zlostavljane u hangarima Veleprometa. 'Naoružan, poskidao je sve sa mene i silovao me cijelu noć dok se vani pucalo. A u susjednoj sobi neki je čovjek plakao', ispričala je Ružica Erdelji, žrtva silovanja.

'Jedina pomoć da izbjegnem silovanje bila je smrt. Počela sam mrziti sebe što moram podnositi da me siluju, ali strah od smrti i želja za životom, bili su jači od mržnje', rekla je Snježana Maljak, žrtva silovanja. Dvadeset godina, licem u lice, susreću se sa svojim silovateljima. Znanim imenom i prezimenom.

'Bio je u vojnoj uniformi, a danas radi kao dostavljač u policiji', tvrdi Ružica. 'Moja Hrvatska šuti, moja Hrvatska za koju sam se žrtvovala, za koju sam ostavila dijete majci na brigu, to preliva čašu boli. Zar ja moram dokazivati da sam silovana, a zločinci slobodno šeću Vukovarom, mojom Hrvatskom', zapitala se Snježana.

Zločin silovanja u oku zakona, stavljen je u kategoriju ratnih zločina, pa DORH ne posjeduje podatke o ukupnom broju prijavljenih slučajeva i procesuiranju. 'Mi nismo ranjene metkom, šrapnelom, nama je oduzeto dostojanstvo majke i žene. Mi nismo tema za sve one koji se bave zaštitom ljudskih prava, državnom odvjetništvu, pravosuđu, jer nismo članovi njihovih obitelji, njihovi najbliži', objasnila je Snježana.

'Kako je moguće da su žrtve izašle van dati vapaj, a hrvatske institucije šute. Očito da nešto ne valja s našim institucijama jer šutjeti o ratnom zločinu je kršenje međunarodnog prava', kaže Marija Slišković, Predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu.

Prikupljeno je tristotinjak iskaza tortura koju su prolazile iz sata u sat. 'Odvodi me u susjednu kuću gdje su sve Arkanovci, opet silovanje. Redom, jedan po jedan. Osjećala sam poniženje, gadila sam se sama sebi, prljava, raščupana', prisjetila se Ružica strahota koje je prošla.

U dvadeset godina, državno odvjetništvo u Vukovaru evidentiralo je 14 predmeta silovanja. Osuđene samo 4 osobe, na 10 do 14 godina zatvora. Teško je očekivati da će silovateljima proraditi savjest da se predaju, smatra Marija. Žrtve su prekinule zavjet šutnje sada je red na institucijama.

Dnevnik.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!