O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Lokalna poljoprivredna zadruga Lika COOP u punom zamahu

1/1
Lokalna poljoprivredna zadruga Lika COOP u punom zamahu
Lokalna poljoprivredna zadruga Lika COOP u punom zamahu
Objavljeno: 27-09-2019

GOSPIĆ - Od svog osnutka, u siječnju 2017.  godine, lokalna poljoprivredna zadruga Lika COOP svake godine bilježi sve bolje rezultate. Zadruga okuplja na desetke uzgajivača stoke i poljoprivrednih proizvođača i prva je takva zadruga, osnovana nakon Domovinskog rata na području Like, koja uspješno povezuje poljoprivredne proizvođače.

Dužnost upravitelja zadruge trenutno obnaša Vladimir Tomaić, uspješni proizvođač sira iz Krasna. Više od 30 godina ovaj proizvođač proizvodi visokokvalitetne sireve koje plasira uglavnom na lokalno tržište te na sajmovima diljem Hrvatske. Svojevremeno je ovaj proizvođač svoje proizvode plasirao i putem velikih trgovačkih lanaca ali, kako kaže, opekao se tim poslom te se preorijentirao na prodaju u vlastitom aranžmanu i putem lokalne zadruge.

Inicijator udruživanja poljoprivrednih proizvođača i svojevremeno prvi volonterski upravitelj zadruge Tomislav Kovačević, u to vrijeme bio je voditelj LAG-a Lika koji je prvi otvorio europske fondove ličkim poljoprivrednicima. - Trebalo je puno truda i vjere u uspjeh kako bi se udružilo poljoprivredne proizvođače. Dugotrajan je to proces i poprilično nezahvalan jer ste osuđeni na prozivanja onih koji ne znaju dovoljno ili nemaju dobre namjere. Dakle, već nekoliko godina zadruga posluje na dobrobit lokalnih proizvođača a za veći zamah u poslovanju trebati će još vremena“ – izjavio je Tomislav Kovačević.

Upravitelj zadruge Tomaić naglašava kako su vrlo bitni sloga ljudi i racionalno promišljanje. -Prošlo je vrijeme određivanja cijena dekretom, tržište je to koje formira ponudu i potražnju. Tko god nije prodavao na realnom tržištu, ne zna što je stvarno tržište i traži kruha pored pogače.

Jedno od većih lokalnih tržišta svakako je Nacionalni park Plitvička jezera kojeg godišnje posjeti gotovo 10 posto svih turista koji uđu u Hrvatsku. U tom kontekstu ravnatelj parka Tomislav Kovačević ističe kako je NP Plitvička jezera veliki konzument lokalnih proizvoda te je poslovanje s lokalnom zadrugom vrlo korektno. - Prodali smo preko 30 tona lokalne janjetine  i više od dvije tone teletine buše, zatim prodajemo domaće sireve, rakiju, maline, pekmeze, med, suvenire i brojne druge proizvode, što prije nije bio slučaj. Zadruga je formirana upravo zato da se može javljati na javne natječaje, jer Plitvice ne mogu kupovati meso izravno od OPG-a.

Naravno, Nacionalni park Plitvička jezera nije jedino i isključivo tržište za proizvode ali je značajno i dok je Plitvica ne treba se bojati za plasman ličkih proizvoda.

 

L.C.

Podijeli novost na društvenim mrežama!