O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Šare torbe, čarape od vune, ličke kape stoje kao krune

1/1
Šare torbe, čarape od vune, ličke kape stoje kao krune
Šare torbe, čarape od vune, ličke kape stoje kao krune
Objavljeno: 02-07-2019

U sklopu programa Grada Gospića "Srpanj u Gospiću 2019." HKUD Široka Kula pripremila je zanimljiv program.

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Široka Kula u četvrtak, 4.srpnja, u Pučkom otvorenom učilištu Dr.Ante Starčević upriličit će izložbu ličkih torbi te koncert svoje muške pjevačke skupine  s početkom u 20 sati.

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Široka Kula“ ima bogat fundus obnovljenih narodnih nošnji Like koje s puno ljubavi i volje izrađuju prema starim primjercima iz muzeja te terenskim istraživanjima. Iako je društvo još relativno mlado, u skladu s mogućnostima izrađeno je nekoliko kompleta muške i ženske narodne nošnje te nekoliko replika gornjih odjevnih predmeta. Na ovoj izložbi svaki izloženi eksponat imat će na sebi karticu na kojoj će pisati osnovne karakteristike, vlasnik torbe, lokalitet odakle potječe, starost te ostale zanimljivosti. Izložba će biti popraćena brošurom.

Izložbom 100-tinjak ličkih torbi organizatori žele osvijestiti ljude o potrebi očuvanja tradicijskog rukotvorstva s posebnim naglaskom na to kako je to ostavština  predaka i svakako ju treba sačuvati, promovirati, obnavljati i izrađivati na što bolji mogući način. 

Muška pjevačka skupina društva  broji trenutno deset aktivnih članova koji kroz rad folklorne sekcije nastoje od zaborava očuvati te prenijeti na mlađe naraštaje izvorno ličko pjevanje. Skupina njeguje ličko ojkanje, pjevanje pod bas i rozgalicu. Ovim koncertom žele prikazati skoro zaboravljene napjeve koji su napokon izvađeni iz ladice te ostvariti suradnju i kontakte s drugim pjevačkim skupinama koje njeguju istu vokalnu građu.

 

KIC Gospić/M.K.G.

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!