O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Bunjac: Plitvička jezera pretvaraju se u močvaru i stanište komaraca

1/1
Bunjac: Plitvička jezera pretvaraju se u močvaru i stanište komaraca
Bunjac: Plitvička jezera pretvaraju se u močvaru i stanište komaraca
Objavljeno: 31-05-2019

ZAGREB Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac upozorio je u četvrtak u Saboru da je samo pitanje vremena kada će Plitvička jezera nestati s popisa svjetske baštine i pretvoriti se u močvaru i stanište komaraca ako se ne zabrani gradnja u tom nacionalnom parku.

Braneći prijedlog izmjena prostornog plana NP-a Plitvička jezera Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e Bunjac je ukazao na nepostojanje vodoopskrbnih sustava, sustava za odvodnju i pročišćavanje voda, kao i na opasnost od nedopuštene »divlje« gradnje u pojedinim područjima Plitvičkih jezera.

Smatra kako je do te situacije došlo ne samo zbog lošeg prostornog plana nego i zbog izrazitog utjecaja politike koja je u suradnji s nekoliko tajkuna odlučila podrediti Plitvice privatnim interesima i profitu.

»Pojedincima povezanim s političarima dopušteno je da grade hotele i apartmane unutra samoga nacionalnog parka, unutra same zaštićene zone, izdano je nekoliko stotina građevinskih dozvola i omogućilo se tim ljudima da naplaćuju jednu noć smještaja od 400 do 500 eura i da ostvaruju enormne profite a Plitvička jezera istovremeno ubrzano propadaju i nestaju«, kazao je Bunjac.

Voda se ilegalno uzima iz jezera, kanalizacija ispušta u podzemne pećine, onečišćenje je 800 do 900 puta veće nego je zakonski dopušteno, a građevinske dozvole se izdaju iako nema vodopravnih uvjeta, nabrajao je Bunjac.

»Plitvička jezera će nestati u roku od nekoliko godina, što tvrdi i stručnjaci i sam UNESCO. Ubijaju se mikroorganizmi sedrotvorci koji mogu opstati isključivo u čistoj vodi, jezera se pretvaraju u močvaru te stanište komaraca i žaba, a sve zato da bi par tajkunčića moglo stavljati tisuće eura u privatne džepove«, istaknuo je Bunjac.

Prijedlogom izmjena prostornog plana Živi zid traži hitnu zabranu bilo kakve gradnje na području Plitvica Sela, Jezerca – Mukinje, Gornji i Donji Babin Potok te Čujića Krčevina.

Državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš kazala je da Vlada ne može prihvatiti prijedlog Živog zida i SNAGA-e zbog nepridržavanja zakonom propisane procedure za donošenje prostornih planova. Najavila je skoro donošenje novog prostornog plana za područje NP Plitvička jezera kao i mjere za otklanjanja nedostataka i zaštitu voda.

Novi list

Podijeli novost na društvenim mrežama!