O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.

1/14
U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.
U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.U Otočcu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Otočac 2019.
Objavljeno: 13-05-2019

OTOČAC – U nedjelju večer je u Gackomu pučkom otvorenom učilištu održana 1. smotra malih vokalnih sastava Like Otočac 2019. Smotra je okupila mješovite, ženske i muške pjevačke skupine Ličko-senjske županije koji su nastupili u tri kategorije:  folklorni mali vokalni sastavi, slobodni stilovi i žanrovi i izvorno pučko. U kategoriji Izvorno pučki nastupili su: ŽVS KUD-a Dangubice iz Kutereva, ŽVS HKUD-a Perušić iz Perušića, ŽVS Vridnice KUD-a LIPA iz Sinca, MVS KUD-a Dangubice iz Kutereva, MVS HKUD-a Široka Kula iz Široke Kule i MVS Kraljica Katarina iz Donjeg Lapca. U kategoriji Slobodni stilovi i žanrovi nastupila je ŽVS Ženska klapa Senjkinje iz Senja. U kategoriji Folklorno mali vokalni sastav nastupili su: ŽVS KUU Gacka iz Lešća i MPS FD Otočac iz Otočca.

Gacko pučko otvoreno učilište je, kao organizator, u kratkom vremenu uspjelo prikupiti skupine i kvalitetno organizirati tu dojmljivu večer. Svakako treba spomenuti financijsku potporu Grada Otočca, a u organizacijskom smislu svoja leđa podmetnula je Verica Dasović, koja se po tko zna koji puta do sada pobrinula da „spontanost“ nije tek sporadična i slučajna nego planski organizirana i stručno postavljena te vrsno realizirana. Ova izuzetno dobra večer bila je dobro posjećena, a posjetitelji su imali prigodu doista uživati u pjevu pjevačkih skupina. Niti jedna nastupajuća skupina nije ostavila loš dojam, dapače, svojom kvalitetom je potvrdila da Gacka, Lika i Krbava trenutno baštini niz istaknutih pojedinca koji su sposobni izuzetno kvalitetno organizirati i prirediti svoje folklorne skupine kako za glazbeno-plesne nastupe, tako i za vrsne pjevačke nastupe. Možda je sam naslov smotre neke lagano i zaveo, u naslovu stoji da je to smotra malih vokalnih sastava, možda su neki pomislili na dječje sastave, no kada se ovdje govori o malim sastavima, mislilo se na brojem male sastave, ne i na uzrast.

Dr. Joško Ćaleta, jedan od vodećih hrvatskih etnomuzikologa, ocijenio je da su nastupi bili više nego dobri. Čak je i u organizacijskom smislu bio optimalan broj skupina, nastupilo je njih devet, raspoređenih u već rečene kategorije.

U prvoj predstavljenoj kategoriji (Mali vokalni folklorni sastavi) bilo je prigode čuti domaćine i skupinu iz Lešća. FD Otočac je primjereno predstavila svoj rad, dok se pjevačice iz Lešća moglo čuli u jednoj drugačijoj izvedbi – izvedbi glazbenih tradicija drugih područja (Kordun, Dalmacija), koja širi njihove glazbene vidike stavljajući pred njih nove glazbene izazove koje su pjevačice s uspjehom uspjele savladati.

U drugoj predstavljenoj kategoriji (Slobodni stilovi i žanrovi) nastupila je samo jedna skupina - Klapa Senjkinje iz Senja, dostojno predstavivši svoju kategoriju.

Treća kategorija (Izvorna pučka) predstavljena je izvedbama tri ženske i tri muške pjevačke skupine. Ovdje je stvorena izuzetna konkurencija u kojoj je svaka od predstavljenih pjevačkih skupina pokazala izuzetno kvalitetne, vrsno otpjevane programe. Raznolikije (dobne) sastave predstavile su pjevačice, od najstarijih pjevačica iz Sinca do starosno šarolikih sastava Perušića i Kutereva. Kod muških skupina kvalitativna ljestvica je još više podignuta, sve tri pjevačke skupine imale su originalne nastupe s vješto odabranim repertoarom koji je predstavio njihove vokalne mogućnosti, ali i raznolikost u izričaju ovih sastava.

Dr. Ćaleta je u razgovoru nakon smotre istakao ono što je i prije više godina kazao, a to je da su skupine „dale do znanja da je još mnogo neprikazanih i neistraženih tradicija koje će u budućnosti pronaći mjesto na folklornoj sceni u Otočcu….“, odnosno da će sinoć prikazana kvaliteta svih sudionika zasigurno potaknuti ih na daljnji i ozbiljni rad.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!