O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Izložba HAZU-a o Milanu Ogrizoviću Senju u čast

1/3
Izložba HAZU-a o Milanu Ogrizoviću Senju u čast
Izložba HAZU-a o Milanu Ogrizoviću Senju u čast Izložba HAZU-a o Milanu Ogrizoviću Senju u čast Izložba HAZU-a o Milanu Ogrizoviću Senju u čast
Objavljeno: 18-04-2019
Retrospektivna izložba Milan Ogrizović i kazalište osmišljena je kao prikaz svestrane umjetničke, ali i nastavničke djelatnosti književnika, kazališnoga čovjeka i pedagoga Milana Ogrizovića, no ne isključivo kao prigodna izložba nego i kao kritičko čitanje njegove uloge u hrvatskome književnom i kazališnom kanonu te u povijesti i suvremenosti zagrebačkoga kazališnog života, pa i šire. Ogrizović kao književnik, dramatičar i kritičar, ali i lektor, dramaturg, esejist, polemičar i satiričar, stvarajući tijekom prvih dvadeset godina 20. stoljeća, svojim je žanrovski i stilski raznolikim opusom obilježio povijest hrvatskoga, pogotovo zagrebačkog, kazališta i književnosti, a njegova djela obogaćuju hrvatsko kazalište i u novome tisućljeću.
 
Izložba je razdijeljena u sedam cjelina koje, objedinjene prigodnim citatima iz pera samoga autora, okupljaju različite aspekte Ogrizovićeve kazališne djelatnosti. Prva je cjelina posvećena Ogrizovićevu svestranome radu kao pravoga homo theatralisa, a temelji se na novinskim kritikama i repertoarnim vijestima, teorijskim tekstovima i dokumentima koji rasvjetljuju njegovu pedagošku, predavačku djelatnost u sklopu Glumačke škole u Zagrebu te kroz javna predavanja s kazališnom tematikom. Među izlošcima posebno se ističu njegova tiskana izdanja o hrvatskome kazalištu, operi i Glumačkoj školi. Preostalih šest cjelina upravlja pozornost na Ogrizovićev rad kao libretista, autora prigodnica, dramatizacija, artističkih jednočinki, zatim dramskih tekstova s povijesnom tematikom ili temeljenih na narodnoj pjesmi i, naposljetku, kao autora izvornih dramskih tekstova poput antologijske Hasanaginice, Vučine i Objavljenja.
 
U tom smislu, na izložbi će se prikazati i autorovi rukopisni dramski tekstovi, libreta i pripadne partiture, redateljske knjige, kazališne cedulje, kazališni plakati, kazališna dokumentacija koja svjedoči o Ogrizovićevoj širokoj kazališnoj djelatnosti, kazališne fotografije, scenografske i kostimografske skice, umjetnički portreti, snimke kazališnih predstava, pa i kostimi Ljubice Wagner, istaknute kostimografkinje i, ujedno, unuke Milana Ogrizovića.
 
Izložba će omogućiti da se na svjetlo iznese dosad neviđena ili vrlo rijetko viđena te neizmjerno velika građa o kazališnome radu Milana Ogrizovića, a kako bi se, naposljetku, potkrijepila vrlo često zanemarivana činjenica o modernosti Ogrizovićevih umjetničkih nazora te o širini, važnosti i temeljitosti njegove kazališne djelatnosti, koju su svojedobno prepoznala najveća imena hrvatskoga kazališta od Branka Gavelle do Miroslava Krleže.
 
Izložba je premijerno predstavljena u svibnju 2017. godine u Zagrebu u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata HAZU.
 
Autorica je izložbe Anamarija Žugić uz mentorstvo Martine Petranović. Vizualni identitet pratećih materijala izložbe potpisuje Mario Aničić, a tehnički postav Gradski muzej Senj, koji je suorganizator izložbe.
 
Otvorenje izložbe održat će se 23. travnja 2019. s početkom u 13,00 sati u prostoru tvrđave Nehaj u povodu Dana grada Senja, rodnoga grada Milana Ogrizovića.  Na otvorenju izložbe govore gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina, autorica izložbe Anamarija Žugić i Ljubica Wagner, Ogrizovićeva unuka i poznata hrvatska kostimografkinja. 
 
 
Izložba ostaje otvorena do 24. svibnja 2019. godine.
 
GS / AV / Foto: HAZU
 
Podijeli novost na društvenim mrežama!