O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Zanimljive financije: učenici slagali kućne budžete

1/5
Zanimljive financije: učenici slagali kućne budžete
Zanimljive financije: učenici slagali kućne budžeteZanimljive financije: učenici slagali kućne budžeteZanimljive financije: učenici slagali kućne budžeteZanimljive financije: učenici slagali kućne budžeteZanimljive financije: učenici slagali kućne budžete
Objavljeno: 09-04-2019

Jedan školski sat prošao je u trenu, a jednako bi bilo i da je potrajalo cijeli dan.

Riječ je o radionici za ekonomiste Srednje škole Otočac koju je vrsno volonterski odradio djelatnik PBZ-a za financije Ivica Majetić. Na poziv prof. ekonomske grupe predmeta Gordane Žubrinić za učenike 1. i 2. razreda zanimanja ekonomist, podijeljene u 3 grupe, pripremio je materijale o financijskim prihodima, potrebama i željama tj. kućnom budžetu 3 različite obitelji, a učenici su trebali načiniti kratkoročni, srednjoročni i dugoročni financijski plan prihoda, troškova i ulaganja te procjenu rizika.

Unutar grupe učenici 1. razreda predstavljali su članove obitelji i donosili odluke o raspolaganju kućnim budžetom, dok su učenici 2. razreda predstavljali njihove financijske savjetnike. Na kraju su predstavnici grupa izložili rezultate. Sagledavajući pozitivne reakcije učenika i sadržajnu kvalitetu radionica, koji su jamstvo stjecanja određene razine financijskih kompetencija, jasno je da su ovakve radionice nužne i predstavljaju dobar primjer reformiranog obrazovanja i "škole za život".

Radionica je upriličena u povodu Svjetskog tjedna novca, koji se u Srednjoj školi Otočac obilježava 5 godina zaredom. Ove je godine Svjetski tjedan novca bio u znaku financijske pismenosti. Financijska pismenost danas je izuzetno važna vrsta pismenosti, svojevrsna abeceda bez koje je teško i nemoguće živjeti jer je nužno znati kako voditi vlastite financije i poslove s bankarima i trgovcima, s dugovanjima i ulaganjima. Ili, duhovito rečeno, ljudi moraju naučiti kako "da ne troše novac koji nije njihov na stvari koje im nisu potrebne da bi imponirali ljudima koje ne podnose".

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!