O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Pepelnica - Čista srijeda u Otočcu

1/6
Pepelnica - Čista srijeda u Otočcu
Pepelnica - Čista srijeda u OtočcuPepelnica - Čista srijeda u OtočcuPepelnica - Čista srijeda u OtočcuPepelnica - Čista srijeda u OtočcuPepelnica - Čista srijeda u OtočcuPepelnica - Čista srijeda u Otočcu
Objavljeno: 06-03-2019

OTOČAC - Danas 06.ožujka, na Čistu srijedu ili Pepelnicu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, u 18.00 sati slavila se sveta misa. Predvoditelj misnog slavlja bio je dekan i župnik otočki  mons.mr.Tomislav Šporčić u zajedništvu s don Jurom Ladišićem pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

U svojoj propovjedi župnik je kazao kako Pepelnica označava početak korizmenog vremena. To je vrijeme pokore, razmišljanja i posta, koje nas priprema za Kristovo uskrsnuće preko kojega smo otkupljeni.

Župnik je pročitao Korizmeno-uskrsnu poruku gospićko-senjskoga biskupa Zdenka Križića u kojoj se među ostalim naglašava kako "(...)Naš odnos s Bogom uključuje cijeli naš život, ne samo molitvu, ali molitva je najosjetljivija žica koja pokazuje kakav je naš odnos s Bogom. Kada u vjerničkom životu slabi molitva, onda je sigurno da su oslabili vjera i pouzdanje u Boga, slušanje Boga i traženje volje njegove. Molitva je susret i razgovor s Bogom. Ona ima snagu proizvoditi čuda, otvoriti nebo. (...)". 

Dati milostinju, znači, prije svega, dati sebe drugome, dati nešto od svog života, iskazati nekome ljubav. Nekada kojem potrebitom možemo pružiti materijalnu pomoć, ali ako to učinimo hladno i bezlično, taj naš dar neće mu donijeti nikakvu posebnu radost ili ohrabrenje. Zato Isus stavlja naglasak da to darivanje bude „od srca“ (Mt 18,35) i diskretno. To znači da dar mora biti iz čiste ljubavi. Neka nam svima Korizma bude ispunjena ovim vrijednostima da bi nas onda o Uskrsu duboko prožeo Duh Uskrsloga i u nama oživio sve ono što je duhovno oslabilo ili klonulo. Tada ćemo i sami moći vidjeti i prepoznati prisutnost Uskrsloga i postati dionici njegove radosti i mira - poručuje biskup Zdenko. 

Poslije propovjedi župnik je blagoslovio pepeo, a nakon toga bio je obred pepeljenja. Svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“ Pepeo je simbol pokore i pomaže nam razviti duh poniznosti i žrtve. Pepeljamo se kako bismo obuzdali oholost svojih srdaca i podsjetili se da je život na zemlji prolazan.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija", a za orguljama je bila prof.Branka Bernardi.

I.B. 

Podijeli novost na društvenim mrežama!