O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Završeno istraživanje ratnog zločina protiv civilnog žiteljstva u Gospiću

1/1
Završeno istraživanje ratnog zločina protiv civilnog žiteljstva u Gospiću
Završeno istraživanje ratnog zločina protiv civilnog žiteljstva u Gospiću
Objavljeno: 23-01-2019

GOSPIĆ - Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim državljaninom Srbije i 70-godišnjim državljaninom Republike Hrvatske zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. 

Sumnjiči ih se da su 4. kolovoza 1995. godine za vrijeme oružanog sukoba između regularnih snaga Hrvatske vojske te policije i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba, dogovorno donijeli odluku o neselektivnomu zračnom napadu na naseljeno središte grada Gospića, a znajući da će djelovanje razorih avio-bombi po gusto naseljenom središtu Gospića usmrtiti i tjelesno ozlijediti civile te prouzročiti razaranje njihovih objekata.  

Prvoosumnjičeni 62-godišnjak, tada je kao 38-godišnjak bio zapovjednik 105. Vazduhoplovne brigade Srpske vojske Krajine, dok je drugoosumnjičeni, kao tada 46-godišnjak, bio zapovjednik 92. mješovite avijacijske brigade Vojske Republike Srpske i kao takvi bili su odgovorni za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila te dužni spriječiti ubijanje i ranjavanje civila.

Navedenog dana oko 17.20 sati, sukladno njihovoj naredbi, borbeni zrakoplov Vojske Republike Srpske Krajine je s 11 avio-bombi, bez odabira vojnog cilja, izvršio neselektivni napad po središtu Gospića. U avio-napadu po Ulici Antuna Mihanovića smrtno je stradao 32-godišnjak, 18-godišnjakinja te 14-godišnja djevojčica, dok su 63-godišnjakinja i 16-godišnjak ozlijeđeni. U Ulici Vile Velebita ozlijeđeno je jednoipolmjesečno dijete, 19-godišnjakinja, 20-godišnjak i 51-godišnjakinja, dok je 39-godišnji pričuvni policajac ozlijeđen ispred Policijske uprave ličko-senjske. 

Osumnjičenici su znali da će napad avio-bombama prouzročiti i razaranje objekata koje koriste civili, a pored navedenog napadom je nastala materijalna šteta na zgradama dječjeg vrtića i dječjeg dispanzera, kao i na većem broju obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada kao i automobilima. 

Protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava, a s obzirom da su osumnjičeni nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, za istima su raspisane potrage.  

PU ličko-senjska

Podijeli novost na društvenim mrežama!